hatóság félrevezetése

2020.12.09. 08:00

Fizetési előleghez akart jutni, ezért azt hazudta kirabolták

A Szerencsi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott döntést annak a férfinak a büntetőügyében, aki úgy akart fizetési előleghez jutni, hogy azt hazudta kirabolták.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A bíróság által megállapított tényállás alapján a vádlott június 27-én valótlan bejelentést tett a Szerencsi Rendőrkapitányságon rablás miatt.

Feljelentésének tartalma szerint a hajnali órákban ismeretlen elkövető bement a háza udvarára, majd az ahhoz tartozó nyári konyhába, ahol kést vett elő és felszólította a vádlottat, hogy adja át a pénzét. Ugyan a vádlott ezt megtagadta, de az ismeretlen elkövető az ajtó melletti ruhafogason lévő kabát zsebében lévő pénztárcájából kivett 2.000 forint készpénzt, majd arra kérte a vádlottat, hogy engedje ki őt a kapun. A vádlott – hamis állítása szerint – kikísérte az ismeretlent a ház elé, ahol őt a társa várta, aki azzal fenyegette meg a vádlottat, hogy „estére 5.000 ft., vagy kinyírunk!”.

A bejelentést követően – miközben a nyomozó hatóság már megkezdte az ügyben az intézkedést – a vádlott tájékoztatta a rendőrséget, hogy a feljelentés nem volt valós, azt csupán azért találta ki, hogy főnökétől fizetési előleget kérhessen. A valótlan feljelentés alapján indult eljárás utóbb megszüntetésre került.

A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, a bíróság a férfival szemben hatóság félrevezetése miatt 6 hónap fogházbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekmény elkövetését maga tárta fel. A bíróság döntése végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában