illegális dohány

2020.09.23. 20:00

Zsákszámra került elő a dohány

A két helyszínen lefoglalt illegális vágott dohány összértéke meghaladja a tizenhárommillió forintot.

Horváth Imre

Forrás: BAZ. MRFK

Fotó: Keresztesi János

Vélhetően „banánhéjon csúsztak el” a dohánynepperek két nap alatt két helyszínen, és buktak le a többmilliós értékű csempészholmival.

Adatgyűjtésnek indult

A közelmúltban készítettünk riportot a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sátoraljaújhelyi kirendeltségén és mutattuk be Mayát, a dohány- és drogkereső kutyát. Akkor Márton Zoltán pénzügyőr őrnagy arról beszélt az Északnak, hogy továbbra is jellemzően Ukrajnából érkezik az illegális cigaretta és dohány, de gyakori, hogy tesznek vele egy kanyart Szlovákia felé, hiszen a határon ott könnyebb bejutni az országba a csempészáruval. Így talán nem is meglepő, hogy ezúttal Ricsén és Sátoraljaújhelyen buktak le a nagy mennyiségű csempészáruval a nepperek.

Első alkalommal szeptember 17-én a délelőtti órákban jelentek meg a Cigándi Rend­őrőrs nyomozói egy ricsei lakásban, ahol adatgyűjtést végeztek egy korábban történt lopás bűncselekmény elkövetése miatt. Ennek során bukkantak a helyi férfi lakásában közel egy kilogramm ismeretlen eredetű vágott dohányra. A rendőrök azonnal értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyeletét, mivel pedig információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a faluban, egy másik családi házban ettől nagyobb mennyiségű vágott dohányt tárolnak, így a rendőrök a helyszínre érkező pénzügyőrökkel együtt átsétáltak a másik ingatlanhoz. Ahol aztán kiderült, hogy az információ igencsak pontos, ugyanis az ingatlan átvizsgálása során további, több mint 90 kilogramm dohányt, valamint ennek mérésére szolgáló mérleget foglaltak le. A lefoglalt áru értéke több mint hétmillió forintra rúg a feketepiacon.

Azt nem lehet tudni, hogy a ricsei akció során jutottak-e a rendőrök és a pénzügyőrök az információ nyomára vagy sem, de tény, hogy másnap a sátoraljaújhelyi nyomozók tartottak kutatást az egyik helyi ingatlanban – a hivatalos tájékoztatás szerint szintén egy korábban történt lopás kapcsán. Ennek során a házban több mint 75 kilogramm ismeretlen eredetű vágott dohányt találtak, amelynek az értéke több mint hatmillió forint. A rendőrök ezek után itt is értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársait, akik a dohányt lefoglalták, a ház tulajdonosával szemben pedig eljárást indítottak, hasonlóan a ricsei esethez.

(A borítóképen: A lefoglalt dohány egy része)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában