Körözési toplista

2020.02.06. 10:00

A toplistán ketten, a teljes listán közel ezer borsodi bűnöző

Megyénk idén is szépen reprezentálja magát a hatóságok körözési listáján.

Horváth Imre

Forrás: police.hu

Közzétette a rendőrség a police.hu oldalon az aktuális körözési listát és ezzel együtt a körözési toplistát is, írtuk egy évvel ezelőtt. Az egyes körözéseket megnyitva az adatlapok megoszthatóak a nagyobb közösségi csatornákon is a tavaly bevezetett rendszerben. Akkor végigvettük, hány megyénkbeli szerepel a listákon, most egy évvel később újra megnéztük, hogy áll a helyzet.

Az országos körözési toplistában egy időben legfeljebb 50 bűnelkövető szerepelhet. Ennek feltétele például, hogy az elkövetőt legalább öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett miatt elfogatóparanccsal körözik. Legalább öt év végrehajtandó szabadságvesztésre jogerősen elítélték, és ennek végrehajtása érdekében körözik. Ötnél több különböző bűncselekményt követett el, vagy azok elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében körözik. Különös, többszörös vagy erőszakos többszörös visszaesőnek minősül, vagy bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, illetve ezek miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik.

A TOP 50-ben tavaly ketten voltak, akik megyénkben születtek, ez idén is így van. Egyikük a listán már tavaly is szereplő miskolci Dudla Andrea, aki jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetésének letöltését nem kezdte meg, továbbá hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűncselekmény bűntette miatt körözik. Elfogatóparancsot adtak ki ellene 11 rendbeli csalás, két rendbeli költségvetési csalás, illetve csődbűntett és csődbűncselekmény miatt is, főként Debrecenben. Másikuk a szintén miskolci – különösen veszélyes jelzőt kapó – Darabos Zsolt Ádám, akit ember­ölés, fogolyszökés és csalás bűntett bűncselekmények miatt köröznek.

A toplistán túl

Ha túllépünk a toplistán, akkor a körözötteket tartalmazó, hivatalos nevén a közérdekből nyilvános körözések listája jelenleg 13 024 személyt tartalmaz, ami 250-nel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Megyénkbeli most is akad rajta szép számmal.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya jelenleg négy főt keres, ebből ketten szikszóiak, másik kettőjük nem megyénk szülötte.

A gazdaságvédelmi osztály listája már jóval hosszabb: 13-an szerepelnek rajta, többségükben nő. A legtöbbjüket csalás miatt keresik, de van hamis magánokirat felhasználása, közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés és egy vesztegetés elfogadása is.

Öten szerepelnek a vizsgálati osztály által kiadott elfogatóparancs alapján keresett személyek között – tavaly 69-en voltak. Hárman beregszásziak, ketten nagybégányiak, és mind az ötüket kábítószer-­kereskedelemmel vádolják.

Becsületsértés miatt

De persze nemcsak a megyei rendőr-főkapitányság adhat ki elfogatóparancsot, hanem például a rendőrkapitányságok is. Így például az edelényi, amely egy férfit köröz becsületsértés miatt, vagy az encsi, amely egy kassai, szlovák állampolgárságú nő és egy szentendrei férfi mellett hat személyt köröz megyénkből olyan ügyekért, mint lopás, közokirat-hamisítás, hamis tanúzás, kiskorú veszélyeztetése vagy járművezetés bódult állapotban.

A kazincbarcikaiak hét embert keresnek lopás, testi sértés, megrontás, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vagy éppen közúti veszélyeztetés miatt. A mezőkövesdi kettőt, egyiküket közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, a miskolci 88 személyt változatos bűncselekmények miatt. Az ózdiak kilenc embert, itt főleg garázdaság, de például jármű önkényes elvétele is szerepel a bűnelkövetések között.

Kövesden egyet sem

A sárospatakiak két embert zaklatás és kábítószer-birtoklás okán köröznek, a sátoraljaújhelyi rendőrök egy lengyel állampolgárt járművezetés ittas állapotban bűncselekménye miatt, és egy ózdi nőt garázdaság vádjával. A szerencsiek öt, a tiszaújvárosiak pedig négy férfit változatos bűncselekmények miatt keresnek.

De a járásbíróságok is köröz­nek embereket, így például az Encsi és Kazincbarcikai Járásbíróság kilenc-kilenc embert keres, változatos bűncselekmények miatt. A mezőkövesdi viszont egyet sem!

A Miskolci Járásbíróság 74 ember ellen rendelt el elfogatóparancsot, itt találunk a listán egy vietnámi állampolgárt is, akit emberölés miatt köröznek. Az Ózdi Járásbíróság listáján 18-an szerepelnek, itt megjelennek olyan bűnelkövetések is, mint az állatkínzás, magánlaksértés, sikkasztás, zsarolás. A sátor­aljaújhelyi két fiatalt, a szerencsi egyet, míg a tiszaújvárosi négy személyt keres.

Ezzel pedig még bőven nem értünk a körözési lista végére, ugyanis bőven akadnak szervek, amelyek delegálnak még a listára személyeket. Így például a Miskolci Járási Nyomozó Ügyészség, amely hatot, a Miskolci Nyomozó Ügyészség egyet, a Miskolci Törvényszék tízet, míg a Miskolci Törvényszék bv. csoportja 550-et!

A NAV Bűnügyi Igazgatóság Borsod Megyei Vizsgálati Osztálya négy embert köröztet, de például a Miskolci HÖR Igazgatóság Bűnügyi és Felderítő Osztálya is rendelhet el körözést – igaz az ő listájukon most senki nem szerepel.

A listák között átfedés is előfordulhat, és nem minden megyénkbeli szerv által köröztetett illető megyénk szülötte. Ami fordítva is igaz, tehát az ország más megyéinek szervei is köröztetnek olyan személyeket, akik Borsod-Abaúj-Zemplén lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában