Miskolc, Ózd

2019.12.17. 21:00

Nem tudja pontosan, hogyan szúrta meg nevelt fiait

Merőben más történetet adott elő a férfi a bíróság előtt.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

Korábbi ígéretének megfelelően a kedd délelőtt tartott első tárgyalási napon végre megszólalt Sz. Ádám, aki tavaly novemberben Ózdon egy késsel halálos sebeket ejtett 16 és 18 éves nevelt fián, illetve élettársát is életveszélyesen megsebesítette. Azt ugyan elismerte, hogy ő a felelős a két fiú halálárt, azonban állítása szerint egészen másképpen történt az eset, mint ahogy azt a nő előadta és a vádiratban szerepel. Ahogy beszámoltunk már róla, minősített emberölés miatt indult eljárás a 32 éves férfi ellen, aki a vád szerint álmában támadta meg az élettársát, akit mellkason szúrt és benne hagyta a kést, majd a felébredő és a nő védelmére kelő két fiú közül az idősebbet még az ágyban, míg a fiatalabbat az előszobában szúrta meg többször, majd a nővel lefeküdt a másik szobában, hogy együtt várják a halált. A súlyosan sérült nőnek órákkal később sikerült kimenekülnie a lakásból és segítséget kérni. Mire a rendőrök a lakásban letartóztatták a férfit rajta is több olyan, magának okozott sérülés volt, amelyek miatt mindkettőjükön életmentő műtétet kellett elvégezni. A vádlott az októberben megtartott előkészítő ülésen csak részben ismerte be a bűnösségét, de vallomást nem tett csupán azt hangsúlyozta, hogy nem úgy történtek a dolgok, ahogyan azt a vádhatóság és volt párja állítja.

A fiúk ellenezték

Mint elmondta, a korábbi élettársa testvére volt Andrea, akinek a férje börtönbe került, és akivel összemelegedtek és 2016-ban kapcsolatot kezdtek egymással. Hangonyból Ráckevére költöztek, ott dolgoztak egy helyen mind a ketten és együtt laktak a munkásszállón. Andrea gyermekei nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, és azt, hogy az anyjuk elköltözött tőlük Ádámmal, ezért a két fiú fenyegetőzött a férfi szerint. Miután az egyik fiú bajba keveredett és letartóztatták, úgy döntöttek, hogy Ózdra költöznek, és a fiúkat is magukhoz veszik. A férfi szerint ekkor normalizálódott a helyzet, így szerették volna a teljes családot egyesíteni. Ádámnak két kisebb gyermeke van „akik még szóba álltak vele”, Andreának még három, a nagylánya már élettársával és saját gyermekeivel élt Hangonyban. Kezdeményezték a gyámhivatalnál, hogy a kicsiket magukhoz vehessék és a nagylánnyal is kibékültek. A vádlott állítása szerint miközben szépen haladtak és minden esély megvolt arra, hogy visszakapják a kicsiket (erre nézve tavaly decemberre, néhány héttel a tragikus események után már határozatban foglalt lehetőségük is lett volna) a nagylánnyal való kibékülés nem volt annyira szerencsés, ugyanis minden hétévégén átjártak hozzájuk, ahol komolyan italoztak. Ádám állítása szerint a nő erősen inni kezdett, és emiatt kisebb vitáik is voltak, mert ő tartott tőle, hogy ez veszlélyeztetheti a gyerekek hazakerülését.

Ennél is nagyobb problémának tulajdonítja, hogy állítása szerint egyszer meglátta a nőt, amint a két fai közül az egyikkel közösült. Bár a bíró ezen a ponton külön is felhívta a figyelmét arra, hogy mást igaztalanul a vallomásában nem vádolhat és kegyeletet nem sérthet, Sz. Ádám kitartott állítása mellett, amelyet megpróbált a nővel tisztázni, az azonban nem volt erre hajlandó. De szerinte ezek után a fiúk elkezdtek agresszívan viselkedni vele, egyfajta féltékenység volt érezhető, és egyre durvább viták keletkeztek közöttük, főleg a hétvégi italozások alkalmával. A viták hamarosan tettlegességig fajultak, a vádlott szerint az idősebb fiú többször rátámadt és bántalmazta, de ő a családi béke miatt ezt soha nem viszonozta.

Meg akart halni

Így történt ez az ominózus nap előtti estén is, amikor még a nagylány élettársa is a férfire támadt, aki így inkább hazament, Andrea azonban nem maradt vele. Emiatti dühében szétverte az üres lakásban a berendezést, majd amikor másnap este lefeküdtek már és ő felkelt dohányzáshoz az idősebb fiú ismét megtámadta és fojtogatta, mire neki „valahogy a kezébe került a kés”, és megszúrta, majd amikor a másik fiú és a nő is rátámadt ő késsel hadonászva „megszúrhatta, megvághatta őket”. Ekkor kiszaladtak az előszobába, ahol a fiú elesett, ő pedig amikor utánuk ment, akkor elcsúszott – talán a véren – és közben „lehet, hogy ismét megszúrhatta, vagy vághatta a fiút, és, vagy a nőt”.

Végül mindkét fiú a szobában eset össze és elhunytak, míg a ő nővel átment a másik szobába ahol állítása szerint ellátta a nő sebeit, majd szembesülve vele, hogy mit tett, egy pengével kétszer is megvágta a saját nyakát és a nő mellé fekve azt kérte, várja meg vele, amíg elvérzik, és csak aztán menjen segítséget kérni. Amikor a nő a kérése ellenére kimenekült a házból megpróbálta előbb a szobában szíven szúrni magát, majd a padláson felkötni, de mivel nem járt sikerrel és közben a rendőrök is megérkeztek, megadta magát. Hozzátette: nagyon bánja, ami történt, amíg él nem bocsátja meg magának, nem akarta bántani sem a nőt, sem a fiúkat, nem tudja hogyan történhetett ez. A tárgyalás a tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában