Tésztagépes-per

2019.05.21. 20:08

Ítélet a leszakadt karú férfi perében

A büntetőperben is megállapította a cég felelősségét a bíróság, a kártérítési pernek még lesz folytatása, a büntetőügyben jogerős az ítélet.

Horváth Imre

A Miskolci Járásbíróság május 21-én ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki egy miskolci sütőipari cég ügyvezetőjeként nem gondoskodott az üzem tésztakészítő gépének megjavításáról, így egyik alkalmazottja balesetet szenvedett.

Leszerelték a kapcsolót

A megállapított tényállás szerint a vádlott a cég egyik ügyvezetőjeként felelős volt az üzem műszaki feladatainak, karbantartási és javítási munkálatainak elvégzéséért. A cég egyik fő tevékenységi köre a tésztagyártás volt, melyhez egy külön helység sarokrészében elhelyezett gépet használtak. A gépről azonban hiányzott a védőburkolat alatt található biztonsági kapcsoló, mely azt jelentette, hogy a géppel ugyan gyorsabban lehetett tésztát készíteni, de fedelének felnyitásakor az nem állt le, annak keverője tovább működött. A sértett erről ugyan többször tájékoztatta a vádlottat, de az nem javíttatta meg a gépet.

A baleset bekövetkezésekor a sértett felnyitotta a gép tetejét, majd belenyúlt, hogy annak belsejéből eltávolítsa a maradék tésztát. Ugyanakkor a biztonsági kapcsoló hiányában az nem állt le, így annak keverője berántotta a férfi jobb karját. A baleset bekövetkezésekor a sértett mellett dolgozott egy gyakornok is, aki a gép hibás elhelyezése miatt nem tudta azonnal kikapcsolni a gépet, segítséget kellett kérnie. A sértett a baleset következtében jobb alkarjának egy részét elvesztette.

Ellentétes vallomások

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a szerencsétlenül járt férfi a büntetőügyben és a kártérítési perben is azt állította, hogy a cég vezetése tudott a hibáról, ezt ő is többször jelezte, mégsem javították meg. A vádlott – a cég egyik ügyvezetője – azonban nem tartotta magát bűnösnek. Tagadta, hogy csak ő lenne felelősségre vonható, ügyvezető társa nem, ugyanis mindketten mindenért feleltek a cégnél. A gépről azt állította, azért volt a sarokban elhelyezve, a kezelőpulttal a fal felé, mert az csupán tartalék gép volt, egyébként a másikat használták. Csak akkor volt rá szükség, ha az eredetileg használt gép meghibásodott, de ekkor ki kellett őket a helyiségben cserélni. Ő soha nem adott rá utasítást, hogy a sarokban használják, ahol sem körüljárni nem lehetett, sem a kezelőfelületéhez férni. Állítása szerint neki a sértett nem szólt a gép hibájáról, azt a 2015 novemberi munkavédelmi ellenőrzésen még rendben találták. A leszerelt kapcsolót a baleset után találta meg alkatrészek között szépen becsomagolva, amit átadott bűnjelként a rendőrségnek, de nem találtak rajta sem ujjlenyomatot, sem DNS-mintát.

Ezzel szemben a tanúként meghallgatott sértett azt állította, nem igaz, hogy tartalék gépről lett volna szó, mindkettőt használták, a tésztafajtától függött, hogy éppen melyiket. Mivel a baleset napján házi tarhonya készült ezt csak ezzel a géppel volt lehetőség legyártani, ugyanis a hely szűke miatt ehhez tudta csak odaállítani az ilyenkor pluszban még használt gépet, illetve szállítókocsit. Állítása szerint ez mindig is így volt, erről mindenkinek volt tudomása.

Beismerte, elítélték

A keddi tárgyaláson aztán váratlanul a vádlott elismerte a bűnösségét, így a további bizonyításnak már nem volt értelme, a törvényszék így határozatot is hozott. A vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek a járásbíróság. Az ügyész pénzbüntetés kiszabását indítványozta a férfival szemben, melyet a járásbíróság megalapozottnak találva 500.000,- forint pénzbüntetésre ítélte. A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű volt és beismerte a cselekmény elkövetését. A bíróság ítélete jogerős.

Nincs azonban még vége a kártérítési pernek, azt első fokon a sértett megnyerte, ám a cég – mivel nem ismeri el, hogy üzemi baleset történt volna – megfellebbezte, ahogy a sértett is, mivel kevesli a kártérítés összegét, amelyre egy mozgatható műkar miatt lenne szüksége. Így ez az ügy másodfokon folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában