boon.hu video

2024.04.16. 17:30

Itt épül Európa egyik legmodernebb betoncserépgyára (fotókkal, videóval)

A 12 milliárd forintos fejlesztéssel teljesen automatizált gyártósor és CO2 semleges üzem jön létre Hejőpapin.

Pap Gyula

Heimo Scheuch, a Wienerberger AG igazgató tanácsának elnöke, Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Miskolci Tibor polgármester, Tarsoly József, a Wienerberger Zrt. vezérigazgatója, Felegyi Mihály termelési igazgató, Potos János kereskedelmi és marketing igazgató és Bencze Norbert gazgasági igazgató

Fotó: Vajda János

Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger a dél-borsodi Hejőpapin.

Az ünnepi alapkőletételen részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. 

Új piaci szegmens

"A magyar kormány gazdaságpolitikája és a Wienerberger cég filozófiája teljesen megegyezik, arról szól a gazdaságpolitika, hogy legyünk növekedés-orientáltak - hangsúlyozta köszöntőjében Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő.  

betoncserepgyar003
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Tállai András országgyűlési képviselő, Heimo Scheuch, a Wienerberger AG igazgató tanácsának elnöke
Fotó: Vajda János

"A Wienerberger is növekszik, mindig növekszik. Ahogy a cégvezetés elmondta, akkor is abban gondolkodnak, hogy előre kell lépni, fejlődni, újabb gyárat építeni, amikor problémák vannak a világban, a gazdaságban. Sőt háborúk is vannak a világban, de a cég nem azt mondja, hogy várjunk ki, hanem hogy menjünk, haladjunk, növekedjünk - sorolta. - Kis ország vagyunk, nyitott ország vagyunk, ezen a kis piacon nem biztos, hogy meg tudunk élni, próbáljunk olyan termékeket előállítani, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket – mutatott rá a miniszterhelyettes. 

A magyar kormány szerint innovációra van szükség és a mostani példában is azt hallhattuk, hogy a jelenlegi legújabb technika fog érkezni Hejőpapira

 – tette hozzá.

Törekednek a fejlődésre

„A világ legnagyobb tégla- és Európa vezető tetőcserép gyártójaként folyamatosan törekszünk az innovációra és fontosnak tartjuk, hogy azon vásárlóink igényeire is tudjunk megoldásokat kínálni, akik inkább a betontermékekben hisznek. A Wienerberger továbbra is hosszú távra tervez Magyarországon, ezért folyamatosan modernizáljuk gyárainkat, folyamatainkat és új kapacitásokat hozunk létre. A most bejelentett Hejőpapi betoncserépgyár segítségével tejesen új piaci szegmensbe lépünk, miközben hozzájárulunk a magyar exportteljesítmény további növekedéséhez is” – mondta el Tarsoly József, a Wienerberger Magyarországért felelős ügyvezető igazgatója.

Az életminőség javítása a cél

Hejőpapin tehát egy 7300 négyzetméter alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni. 

betoncserepgyar002
Az épülő betoncserépgyár ünnepélyes alapkőletétele Hejőpapiban
Fotó: Vajda János

„A Wienerbergernél mindig is arra törekedtünk, hogy javítsuk az emberek életminőségét és új mércét állítsunk fel az építőiparban, így az iparág éllovasaként teljes mértékben ki szeretnénk használni a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. A 12 milliárd forintos beruházás, amely Magyarország egyik legjelentősebb iparági beruházása, folytatja ezt a hagyományt. Ezzel a CO2-semlegesen működő üzemünk Európa egyik legmodernebb betoncserép- és a hozzájuk tartozó kiegészítők gyárává válik, és fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából is. Erős innovációs képességünknek köszönhetően már számos, az új Hejőpapi üzemhez hasonló ipar 4.0. megoldást terveztünk, melyek lehetővé teszik fenntartható épületek építését, és előnyösek ügyfeleink, munkavállalóink, részvényeseink, valamint az utánunk következő generációk számára" – fejtette ki Heimo Scheuch, a Wienerberger AG igazgatótanácsának elnöke. 

Miskolci Tibor, Hejőpapi polgármestere az ünnepségen köszönetét fejezte a több éves munkában együttműködő feleknek és reményének adott hangot, hogy a beruházás által tovább folytatódik a település fejlődése.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!