Agrometeorológia

2023.09.25. 09:30

Jó is volt, meg nem is a hétvégi eső

A szárazságban szenvedő repce a hétvégén jó locsolást kapott.

Pap Gyula

Fotó: Shutterstock

Miközben a napraforgó betakarításához, a kedvező szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg idő lenne optimális, illetve a kukorica is beérett és már nem igényel esőt, az elvetett repce a sokfelé száraz talajban nem vagy csak nehezen tud kikelni – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A héten marad a meleg

A hétvégén egy lelassuló markáns frontrendszer érkezett fölénk, mely nagy területen hozott jelentős csapadékot, jó esély van tehát arra, hogy a repce számára fontos fölső talajréteg hazánk nagyobb részén kellően átnedvesedett. A héten azonban visszatér a száraz, napos idő, és nagyobb lehűlés sincs kilátásban, így az időjárás kedvező lesz a betakarításra és az érésre is - tudta meg a boon.hu.

A kukorica és napraforgó is beérett, a napraforgó aratása sokfelé zajlik. Az optimális szemnedvességhez a száraz, meleg időjárás kedvező.   Az őszi káposztarepce jellemzően már a csírázás, kelés fázisában van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban az ország nagyobb részén egyre jobban kiszáradt a talaj, a kiadós csapadékra szükség volt már a növény optimális korai fejlődéséhez.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!