Mezőgazdaság

2023.01.24. 19:00

A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes

Ha túl korán véget ér a gyümölcsfák mélynyugalmi állapota, később érzékennyé válnak a fagyokra..

Fotó: MW, Pesti Tamás

Az elmúlt napok mediterrán ciklon sorozata nagy mennyiségű csapadékot hozott hazánkba, helyenként 50-70 milliméter eső is lehullott. A talaj ezt a mennyiséget már nem tudja befogadni, így több folyónkon komoly árhullám indult el, és az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken. A folytatásban már kevesebb csapadék várható és a hőmérséklet is csökken - írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az OMSZ.

Telített talaj

A sok eső hatására árhullámok indultak el elsősorban az északi országrész folyóin. A talajok felső egy méteres rétege szinte országszerte telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 90 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet régóta kihagyja a csapadék. A sok eső ilyen rövid idő alatt már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni, így egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön.

Az elmúlt napok átlaghőmérséklete továbbra is 4-7 Celsius fokkal az ilyenkor szokásos érték fölött alakult. Januárban eddig alig egy-két éjszakán volt gyenge fagy az országban, többfelé egyáltalán nem, pedig ez szokott az év leghidegebb időszaka lenni.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföldön egyre nagyobb foltokban jellemző a vízborítás a vetésekben, melyet tartósan nem viselnek el. A tartósan enyhe idő sem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!