Kisvállalkozók

2021.12.21. 13:00

Helyi termelők és a koronavírus

Nagyon fontos ezekkel a problémákkal foglalkozni.

BSZA

Hogyan is hatott a koronavírus-járvány a helyi termelők, termékek értékesítési lehetőségeire, és milyen eszközeik vannak a nehezebb helyzetbe került kisvállalkozóknak arra, hogy átvészeljék ezt az időszakot? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Szent Márton Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Egyesület szervezésében megvalósult konferencia résztvevői Tolcsván.

 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője az eseményen elmondta: nagyon fontos ezekkel a problémákkal foglalkozni. Nagyon vegyes a kép – tette hozzá –, ugyanis van, aki sikerrel tért át az online értékesítésre, de nem mindenki tudta ezt megtenni. Ezért szükséges értékelni a helyzetet, hogy a döntéshozók is lássák, hol kell beavatkozniuk. Mi lehet a szerepe az agrártárcának, hol tud segíteni a helyi önkormányzat, és mit tehetnek maguk a kistermelők? – folytatta a honatya.

 

A LEADER-program keretében helyi termelőket és mikrovállalkozókat tudnak támogatni – közölte Ogár Zoltán, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet-vezetője. A jellemzően helyi termelőkként tevékenykedő gazdálkodási egységek leginkább a helyi termékek feldolgozói fejlesztéseire, a technológia modernizálására pályázhatnak. Hozzátette: lehet, hogy még az év végén, de reálisabban a jövő év elején megjelenik a harmadik körös fejlesztési pályázat, amelyeken ez a célcsoport is indulhat. A feltételek között sikerült két fontos sikert elérni az irányító hatóságnál, mégpedig azt, hogy 75 százalékos vissza nem térítendő támogatási mértéket lehet elérni, valamint a térségben nemcsak a leghátrányosabb járásból, vagyis a Bodrogközből lehet pályázni, hanem a másik két tájegységből (Sárospatak és Sátoraljaújhely környékéről) is. A pályázat öszszege egy- és húszmillió forint között lehet majd – közölte a munkaszervezet-vezető.

 

Az eseményen az élelmiszer-turizmus zempléni fejlesztési lehetőségeiről dr. Dankó László, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Turizmus és Vendéglátás Tanszékének vezetője tartott előadást. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységéről, a helyi termelők lehetőségeiről Tóth Ágnes, az MNVH B.-A.-Z. megyei területi felelőse beszélt, míg Lükő Péter, a 7 Kenyér Manufaktúra Kft. tulajdonosa a járvány ideje alatt szerzett tapasztalataikat osztotta meg a hallgatósággal.

 

(A borítóképen: Sok fontos témát érintettek a szakemberek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!