Gazdaság

2021.04.09. 15:30

Felemás eredményeket produkál az autópiac

Ugyan nőtt a forgalomba helyezett új autók száma, de a hat hónapon belül kivontaké is.

Horváth Imre

20210210 sasleltár

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a Datahouse adataira hivatkozva közölte: Magyarországon idén márciusban a tavaly márciusinál 8 százalékkal több, 12 434 új személygépjárművet helyeztek forgalomba. Azonban a forgalomba helyezést követő 6 hónapon belüli kivonásokat figyelembe véve mindössze 8990 darabbal bővült a piac, így az elmarad a tavalyitól. Az elmaradás hónapról hónapra csökken.

Megjegyzik: az adott időszakban az első forgalomba helyezett új autók jelentős részben nem kerültek belföldi végfelhasználóhoz. Ennek a trendnek a növekedése nincs jó hatással a belföldi autópark összetételére sem műszaki, sem közlekedésbiztonsági, de különösen nem környezetvédelmi szempontból.

Ez vélhetően azt jelentheti, hogy a bővülés felüli részt külföldiek vásárolták meg, akik feltételezhetően az erős euró miatt döntenek úgy, hogy hazánkban vesznek új autót.

Elmarad a várakozástól

Januárban, februárban, márciusban összesen 32 194 személygépjárművet, a kivonások után viszont csak 22 497 személygépjárművet helyeztek forgalomba, ami 2 százalékos, illetve 16 százalékos visszaesés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az értékesítésben a benzines autók túlsúlya érzékelhető a dízelek kárára, ami a széndioxid-kibocsátás szempontjából nem jó folyamat, míg más káros anyagok oldaláról nézve kedvezőbb. Tisztán elektromos autót az első negyedévben mindössze 562-t helyeztek forgalomba, míg a plug-in hibridek terén 1412 új autó rója pluszban az utakat. A piac teljes méreteihez képest volumenében még mindig alacsony ezen autók részaránya, és a növekedés mértéke egyelőre mérséklődött, így a növekedési ütem egyelőre jelentősen elmarad a várakozásoktól, annak ellenére, hogy egyre-másra jelennek meg az újabb és újabb ilyen autók – írja elemzésében az MGE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!