Beruházások

2021.01.04. 09:00

Ismét kormányzati fejlesztések nyertese lett Miskolc városa

Összesen 376 millió forint kiegészítő forrást kap a kormánytól Miskolc három projektje. A Diósgyőri vár, a miskolctapolcai fürdő után ez már a harmadik kormányzati döntés az utóbbi hetekben, amely Miskolc további fejlesztését támogatja.

Fotó: ÉM

A három projekt a Herman Ottó Múzeum bővítését, a Bogáncs utca felújítását és a Mesevár Óvoda felújítását foglalja magában, jelent meg a Magyar Közlöny 2020. december 31-ei számában. A kormányzati döntéssel kapcsolatban dr. Kiss János miniszterelnöki biztos kifejtette: a Herman Ottó Múzeum bővítésére további 271 millió forintot, a Bogáncs utca felújítására további 73 millió forintot, a Mesevár Óvoda felújítására újabb 32 millió forintot biztosít a kormány, vagyis összesen 376 millió forint többlettámogatást.

Bővül a turisztikai paletta

Új épületszárnnyal bővülhet és felújításra is kerülhet a Herman Ottó Múzeum gyűjteményeinek helyt adó népkerti múzeumépület is egy nagy múzeumi projekt keretében. Mint ismert: a múzeum bővítésére még az előző, Fidesz–KDNP-s városvezetés nyújtott be pályázatot, melyet a magyar kormány támogatott több mint 700 millió forinttal, ugyanakkor az európai szintű fejlesztéshez többlettámogatásra volt szükség, melynek megítélésére most került sor a magyar kormány részéről. A többlettámogatással együtt a projekt teljes költségvetése közel 1 milliárd forintra emelkedik.

Az infrastrukturális fejlesztéssel Miskolc kulturális és turisztikai kínálata bővül, hiszen az átalakított múzeumi épületben kaphat helyet a XX. század legnagyobb hazai mestereinek festményeit tartalmazó Kövesi István titkos gyűjteménye, amely a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében került a Herman Ottó Múzeumhoz. A páratlan gyűjtemény többek között Aba Novák Vilmos, Ripp-Rónai József, Egry József, Szőnyi István alkotásait mutatja be, a magyar festészet 1870–1970 közti korszakának kiemelkedő darabjait tartalmazza. Különlegessége pedig az, hogy a 115 művet számláló gyűjtemény 2013-ig gyakorlatilag rejtve maradt a nyilvánosság elől. Továbbá Európában egyedülálló kollekciót, a Kárpát-medence népviseleteit mutathatja be az új épületszárnyban a miskolci múzeum: összesen 280 eredeti népviselet, közülük 173 életnagyságú bábu segítségével elevenedik meg, melyet a néhai Barna György miskolci magángyűjtő hagyományozott Miskolc városára.

Minden forint fontos, most azonban milliárdokról beszélünk – dr. Kiss János

Könnyebb a kerülőúton

Ugyancsak jól jön Miskolcnak a Bogáncs utcára megítélt újabb 73 millió forint is. Ezzel a döntéssel 379,3 millió forintra nő a magyar kormány által az utca felújítására biztosított összeg. A projekt keretében a miskolci Déli Ipari Park megközelítését szolgáló Bogáncs utca felújítására kerül sor, melynek keretében megtörténik az útburkolat felújítása és szélesítése, az útpadka kiépítése, csapadékvíz-elvezetése, kerékpárosnyom kialakítása, forgalomtechnikai felújítás, az út által keresztezett árkokon átvezető híd felújítása, az ivóvízvezeték rekonstrukciója, valamint a járdakapcsolat és közvilágítás megépítése. A felújítási munkák 878 méter hosszan érintik a Bogáncs utcát. Mint ismert: a Bogáncs utca alternatív megoldást kínál az Y-híd építéséből adódó közlekedési gondokra, hiszen Martinkertvárosból és Szirmáról ezen az útvonalon könnyebben jutnak majd a városlakók a belvárosba, illetve a megyeszékhely más részeire.

Minden forint segítség

– Kiemelkedően fontosak voltak az utóbbi hónapok támogató kormányzati döntései. Miskolc az elmúlt év vége nagy nyertese lett. Ugyanis, ha mindent összeszámolunk, bekerültünk a legtámogatottabb nagyvárosok közé. Minden forint nagyon fontos ezekben a nehezebb időkben, itt azonban összességében milliárdokról beszélünk. Ezek a fejlesztések új munkahelyeket hoznak létre az építőiparban, és segítenek megtartani más munkahelyeket a turizmusban és a kulturális szektorban – foglalta össze dr. Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezet fejlesztéséért, valamint a Diósgyőri vár fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos.

(A borítóképen: Újabb értékes funkciókat kap az impozáns múzeumépület)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!