Agrometeorológia

2020.10.04. 12:30

Pluszcsapadék várható

A jó magágy készítéséhez nagy szükség van még az esőre.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

A múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt csapadékot is hozott, bár főként a Dunántúlon és az északi országrészben nedvesedtek át a talajok, az Alföldön további esőkre van szükség a repce fejlődéséhez és az őszi kalászosok magágy-előkészítéséhez. Az előttünk álló napokban a keleti, északkeleti tájakon várható még számottevő mennyiségű csapadék – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé kezdik meg a betakarítását. Optimális volt az idő a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához. Folyamatban van az alma és a körte szedése, és a szüret is. A repce számára azonban komoly kihívást jelentett, hogy az augusztus végén, szeptember elején még jó talajnedvességi viszonyok közt elvetett magok a kelés után egyre kevesebb nedvességet találtak a talajban. Az őszi kalászosok vetését megelőző talajelőkészítő munkákat szintén megnehezítette a szeptemberi szárazság. A jó magágy készítéséhez nagy szükség van még az esőre – írja az elemzés.

Átlagos termés

A megyében a napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, 30 mázsa az átlagos hektáronkénti termés, mely átlagosnak mondható – tudtuk meg Taskó Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. A szója hetven százalékos készültségben van, a 23 mázsás átlag gyengébb, mint a tavalyi. A szeptemberi csapadékszegény időjárás nem kedvezett a magágyak minősége szempontjából, a repcét mintegy 22 ezer hektáron elvetették, de ezért a kikelés nem százszázalékos. A kukorica mintegy öt százalékát aratták le, a 43 ezer hektáros területről eddig jó átlagtermés mutatkozik, 80-90 mázsa hektáronként. A 112 hektáros burgonyaföldekről 250 mázsa per hektár termés jött le – ismertette a megyei elnök.

Az előrejelzés szerint szerdán északkelet felől ismét egyre többfelé ered el az eső, de csak a Dunától keletre eső területeken, és csütörtökön is az ország keleti felén kell esőre, záporokra számítani. Pénteken csak szórványosan, majd szombat estétől nyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Összességében a héten az ország keleti felén 20–50 milliméter csapadék valószínű, északkeleten ennél több is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő.

(A borítóképen: Már a virágzás idején sejteni lehetett az idei napraforgótermést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!