gazdaságfejlesztés

2020.10.07. 11:30

Kreativitás, együttműködés

Eldönteni, mit akarnak megvalósítani és milyen konstrukcióban.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Korábban beszámoltunk róla, hogy négy gazdaságfejlesztési zónát hozott létre a kormány, amelyek felügyeletére kormánybiztosokat neveztek ki szeptember első napjaiban. Feladatuk az lesz, hogy figyelemmel kísérjék a hozzájuk rendelt térséghez tartozó megyék területén az uniós és állami pénzből megvalósuló fejlesztéseket, véleményezzék a terveket, és tájékozódjanak a helyi gazdasági szereplők elképzeléseiről.

Hatszáz oldalas tanulmány

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyéket magába foglaló Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert nevezték ki.

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna Irányító Bizottsága soron következő ülésén hétfőn mondott beszédében a miniszter áttekintette az elmúlt időszak történéseit, kiemelte, a munka előkészítéseként mintegy hatszáz oldalas tanulmány készült, hogy választ adjon a kérdésre: mit akarnak megvalósítani a zónában és milyen konstrukcióban. Jelezte, a koronavírus-járvány körülményei között nehezebben tudtak haladni, de a mostani ülésen áttekintik a zónához tartozó térségek helyzetét, az elvégzendő feladatokat. Megvizsgálják hol tart a tervezési folyamat.

Közösségben dolgozni

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna munkájába bekapcsolódott dr. Varga Judit igazságügy-miniszter, aki köszöntőjében felidézte a selmecbányai műszaki felsőoktatási intézmény alapításának körülményeit, mely intézmény példaként szolgált az európai hasonló intézmények számára. Ezen hagyományok továbbvitelével alakultak meg a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen a jogász, gazdász, bölcsész szakok, a bányamérnöki, kohómérnöki kar, majd az egészségügyi szak.

A felsőoktatási intézmények 2016-ban elhatározott innovatív megújításához csatlakozott a Miskolci Egyetem is. – Az egyetem kuratóriumának elnökeként elmondhatom: a jövő megszületett – hangsúlyozta dr. Varga Judit. 2020-ban újra kell gondolnunk a kereteket, kreativitásra és együttműködésre van szükségünk. Nem egymással kell versenyeznünk az adott zónán belül, hanem a térség felsőoktatási intézményeivel összefogva, közösségben kell dolgoznunk – tette hozzá.

(A borítóképen: A gazdasági ülés résztvevői)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!