Tiszaújváros

2020.03.20. 16:00

Idei költségvetés: jut is, és marad is

Tízmilliárd forint fölötti az idei városi költségvetés mérlegfőösszege.

Mintegy 10,4 milliárd forintos főösszeggel a képviselő-testület elfogadta Tiszaújváros önkormányzatának 2020. évi költségvetését – írja a város internetes honlapja. Az ülésen a testület – megemelve a jogosultság jövedelemhatárait és a támogatások maximális összegét – módosította az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló rendeletét is.

Az eredeti előterjesztéshez képest egy kiegészítő felmérés alapján ugyanis 128 ezer forinttal emelkedik a családés gyermekjóléti szolgálatok, illetve a család- és gyermekjóléti központ támogatási öszszege. A polgármesteri hivatal működésének támogatása 29 807 900 forinttal emelkedik, ám Tiszaújváros magas adóerő-képessége miatt ezt nem folyósítják, ugyanakkor csökkenti a szolidaritási hozzájárulás összegét, ami így 1,3 milliárd forint.

Ennyivel gazdálkodnak

A költségvetési bevételek és kiadások 2020. évi előirányzatának tervezett főösszege 10,4 milliárd forintra módosult.

A részletszabályokról az alpontokkal együtt több mint 100 pontból álló határozati javaslat készült, melyet – és a pénzügyi rendeletet – végül 7 igen (Tiszaújvárosi Lokálpatrióta Egyesület) és 3 nem szavazattal (Fidesz–KDNP és Városért Egyesület) fogadta el a testület.

A 2020. évi költségvetés egyik leglényegesebb eleme az önkormányzati intézmények alkalmazottainak illetményemelése. 2019. december 31-éhez viszonyítva minden dolgozónak alanyi jogon legalább 6 százalékkal, a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ dolgozói tekintetében legalább 8 százalékkal emelkedik a bére március elsejei hatállyal. A képviselő-testület hozzájárult ahhoz is, hogy a bérfeszültségek enyhítése érdekében az intézményvezetők a polgármester utólagos tájékoztatásával az intézményenként meghatározott bérkeret mértékéig további bérkorrekciókat hajtsanak végre.

A Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek, közszolgálati ügykezelőinek, munkavállalóinak illetményemelésére 10 százalékos bérkeretet biztosított a testület. A béremelést határozott időre, a 2020. március 1-jétől 2021. február 28-áig terjedő időtartamra kell megállapítani.

Szociális figyelem

A költségvetés további pillére a szociális gondoskodás, a rászoruló fiatalok, idősek, családok segítése. E tekintetben a leglényegesebb az, hogy egyetlen önként vállalt szociális feladatáról sem mond le az önkormányzat. Ellenkezőleg, növelni kívánja a juttatásokat. Az első lépést már ezen az ülésén megtette a testület az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló rendelet módosításával. De vizsgálják a szociális ellátórendszer valamennyi elemét, és a márciusi képviselő-testületi ülésen a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásokról, valamint a természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletét is módosítja a képviselő-testület.

A város biztonságos működtetése érdekében ugyancsak lényeges az is, hogy megfelelő pénzügyi tartalék képződjön, és átgondolt, takarékos gazdálkodás folyjon az év során, így a következő esztendő kihívásai elé is nyugodtabban, bizakodva tekinthet a város. Ennek megfelelően a pénzügyi tervben 1 milliárd forint a tartalék.

(A borítóképen: Stabil költségvetést terveztek Tiszaújvárosban| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!