utasítás a főállatorvostól

2020.01.23. 18:00

Még mindig szigorítottak a madárinfluenzás szabályon

Minden megyére érvényes utasításokat fogalmazott meg a főállatorvos.

Nagy-Hankó Krisztina

Az egyik hajdú-bihari telepen kiirtották a szárnyasállományt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Korábban már írtunk arról, hogy az ország nyugati felében, illetve Hajdú-Bihar megyében lévő gazdaságokban pulyka és kacsa állományokat kellett elpusztítani madárinfluenza tünetei miatt. A vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyelőre nem jelentettek ilyen esetet, azonban a hatóság országos szigorítása minden megyére érvényes.

A terjedés megakadályozása

Megjelent az országos főállatorvos legújabb határozata, amely Magyarország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását – erről közleményben számol be a Nébih. Az intézkedés célja, hogy csökkenjen a baromfiállományok vadmadarakkal való érintkezése miatti fertőzés kockázata. A főállatorvos határozatában előírt zártan tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

Az előírásoknak megfelelően

Továbbra is érvényes a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó korábbi határozat, ami az állományok közötti terjedés megakadályozását szolgálja a zártság fokozásával. Az előírások közt szerepel, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni. Az állatok almozására használt anyagot szintén óvni kell a vadmadarakkal való érintkezéstől. A rendelkezés tartalmazza a zártan tartáshoz használt építmények – víziszárnyasok, illetve egyéb szabadon tartott baromfik telepítési sűrűségnek megfelelő – minimum alapterületét is. Akik nem tartják be az előírásokat, egy esetleges járványkitörés esetén elesnek az állami kártalanítástól. A határozatok elérhetőek az Agrárminisztérium és a Nébih honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!