együttműködés

2019.10.09. 18:00

Saját maguknak képzik ki a villanyszerelőiket

Szakképzési együttműködési megállapodást kötött, és új tanműhelyt avatott fel az ÉMÁSZ Nyrt.

Szaniszló Bálint

A diákok korszerű körülmények között tanulhatják meg a villanyszerelés mesterfogásait

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolcon nemrégiben ünnepélyesen aláírták az ÉMÁSZ Nyrt. és ÉMÁSZ Hálózati Kft., illetve a Miskolci Szakképzési Centrum közötti együttműködési megállapodást, valamint átadták a társaság új tanműhelyét. Az áramszolgáltató ezzel újabb jelentős lépést tett a szakképzés megújításáért és a villanyszerelő szakemberek utánpótlásának biztosításáért.

Az utánpótlás nevelése a cél

Az együttműködési megállapodást az ÉMÁSZ Nyrt. részéről Steványik Tamás HR-igazgató, az ÉMÁSZ Hálózati Kft. részéről Fodor József ügyvezető igazgató, illetve a Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) részéről Kiss Gábor kancellár és Molnár Péter főigazgató írták alá.

Az együttműködési megállapodás fő célja a villanyszerelő tevékenységéhez szükséges munkaerő-utánpótlás nevelése, megfelelő minőségű és mennyiségű, jól képzett munkaerő biztosítása, illetve a szakképzési centrumban folyó középfokú oktatási tevékenység, felnőtt­oktatási és felnőttképzési tevékenység feltételeinek támogatása. Mint Kiss Gábor hangsúlyozta: „a megállapodás kiválóan illeszkedik a kormány által elfogadott Szakképzés 4.0 középtávú szakmapolitikai stratégiához is.”

Egységes feltételekkel

Fodor József elmondta, hogy az ELMŰ–ÉMÁSZ Társaságcsoport alaptevékenységének ellátásához több száz fő villanyszerelő és erősáramú technikus végzettségű munkavállalót alkalmaz folyamatosan, különböző munkakörökben. Az e munkakörökre jellemző életkori tendenciák, a munkavállalók egészségügyi alkalmassági állapota, illetve a munkaerőpiaci jelenségek, ideértve az egyre kevesebb számú megfelelő utánpótlást jelentő tanulót és a fluktuációt is, együttesen tették szükségessé, hogy a társaságcsoport konkrét lépéseket tegyen a fizikai állomány pótlása érdekében.

Steványik Tamás kiemelte, a képzett utánpótlás folyamatos biztosításához hosszú távú koncepció szükséges, amelybe jól illeszkedik a Miskolci Szakképzési Centrummal való együttműködés, és az új tanműhely átadása, amelynek révén az ÉMÁSZ területén a korábbi szerencsi és salgótarjáni helyszínek helyett teljesen Miskolcra kerül a szakképzés. Ennek eredményeképpen növelhető és a nyugdíjazási hullámhoz illeszthető a tanulói létszám, nagyobb lehetőség van a legjobbak kiválasztására és az ÉMÁSZ-nál történő alkalmazásra, csökkennek a fenntartási költségek, és ÉMÁSZ területén is bevezetik a budapesti tanműhely tanulói számára kifejlesztett felvételi eljárást, áramszolgáltatói alapképzést és az ösztöndíjrendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!