Helyi gazdaság

2017.10.30. 10:27

Kamarai választás: az agrárium szerveződésének fontos időpontja

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - November 3-án tartják a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarai választásokat.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - November 3-án tartják a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarai választásokat.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Országos Küldöttgyűlése május 24-i ülésén döntött a megyei küldöttválasztások időpontjáról, amely november 3-a lett. Július 1-jén megalakult az Országos Kamarai Választási Bizottság, amely a kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete. Az OKVB feladata volt többek között a jelölő szervezetek, a megyei küldöttjelölti listák nyilvántartásba vétele és a testület állapítja meg a küldöttválasztás eredményét és összehívja az országos-, illetve a megyei alakuló küldöttgyűléseket.

A választási tagjegyzék július 31-től a kamara honlapján elérhetővé vált, a tagjegyzékből való törlés, vagy az abba történő felvétel lehetőségéről, feltételeiről szóló tájékoztatással együtt. A választási tagjegyzék a június 30-i időállapotnak megfelelő kamarai tagjegyzéken alapult. A végleges választási tagjegyzéket a kamara központi ügyintéző szervezete állította össze szeptember 8-ig.

Szavazási körzetek

A szavazási körzetközpontokat, valamint az azokhoz tartozó települések listáját a kamara honlapján tették közre szeptember 1-ig. A kamara tagját a tagnyilvántartásban szereplő lakóhelye, vagy székhelye alapján rendelték a szavazási körzetközponthoz.

A kamara tagja legkésőbb a megyei küldöttekről szóló szavazást megelőző ötödik napig írásban a honlapon közzétett formanyomtatvány alkalmazásával, elektronikus úton kérheti, hogy ugyanazon megyén belül, de más körzetközpontban adhassa le szavazatát.

Az Alapszabály VII. fejezet 01-03. pontjaiban foglaltaknak megfelelő jelölő szervezet július 15-ig kezdeményezhette az OKVB-nél jelölő szervezetkénti nyilvántartásba vételét. Az Alapszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén a jelölő szervezetet, valamint a támogató szervezetet az OKVB augusztus 15-ig nyilvántartásba vette, melyről a jelölő szervezetet írásban tájékoztatta.

A jelölt-állítástól a választásig

A nyilvántartásba vett jelölő szervezet a megyei kamarai küldöttgyűlési küldöttjelöltek nevét tartalmazó listát legkésőbb szeptember 8-ig juttathatja el az OKVB-nek. A megyei küldöttgyűlési küldöttjelölteket tartalmazó listán szereplő személyek adatainak a kamarai tagjegyzék adataival való összevetését a kamara ügyintéző szervezete végezte el. A megyei küldöttgyűlési küldöttjelölteket tartalmazó listát az OKVB szeptember 30-ig vette nyilvántartásba, melyről a jelölő szervezetet írásban tájékoztatta.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 19 megyére, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig 9 megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) nyújtott be küldöttjelölt-listát a novemberi 3-i kamarai választásokra. Az Országos Kamarai Választási Bizottság a megyei küldöttgyűlési küldöttjelölteket tartalmazó listákat nyilvántartásba vette.

A kamarai tagokat a kamara ügyintéző szervezete október 20-ig írásban tájékoztatta a szavazás helyéről, idejéről, a szavazás rendjéről, a jelölő, valamint az azt támogató szervezetek nevéről, a megyei küldöttgyűlési küldöttjelölti listákról.

A kamara tagja november 3-án 6 és 18 óra között a számára kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le a megyei küldöttek neveit tartalmazó listára a szavazatát. A választás napján a tag a személyazonosságának igazolása után a kamara külön a választásokra készített pecsétjével lepecsételt szavazólapot kap. Pecsét nélkül a szavazólap érvénytelen. A leadott szavazat akkor érvényes, ha abból egyértelműen meg lehet állapítani, hogy a tag melyik listát támogatta.

Megalakuló küldöttgyűlések

A választás eredményének megállapítását követően a megyei küldöttgyűléseket november 23. és 25. közötti időpontra az OKVB elnöke hívja össze. Az alakuló országos küldöttgyűlést pedig – a tervek szerint december 20-ra az OKVB elnöke hívja össze.

ÉM


[related-post post_id="3661794"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!