Helyi gazdaság

2013.02.01. 11:10

A lakásépítések terén relatíve jók vagyunk

Hajdú- Bihar - Település-típus szerint a használatba vételek több mint a fele Debrecenben történt.

Hajdú- Bihar - Település-típus szerint a használatba vételek több mint a fele Debrecenben történt.Az elmúlt év január–szeptemberében Hajdú-Bihar megyében hattizedével több (619) lakás épült az egy évvel korábbinál.

A növekedés a 2012. I. negyedévi nagyszámú használatbavételre vezethető vissza, aminek hátterében néhány többszintes, többlakásos társasház átadása áll. Országosan a megyeivel ellentétes irányú változás történt, és az új átadott lakások száma ötödével csökkent.

Intenzívebben

Így az építések intenzitása (tízezer lakosra vetített száma) a megyében jelentősen meghaladta mind az országos (6,5) mind a – Budapest és Pest megye nélkül számított – vidéki átlagot (5,4), az utóbbi kétszeresét tette ki. Település-típus szerint a használatba vételek nagyobb része (53%-a) Debrecenben történt. A megyeszékhelyen kívüli városokban 44%-uk, a községekben 3%-uk realizálódott. A megyeszékhely részesedése nőtt, ezzel egyidejűleg a városokban és a községekben arányaiban kevesebb lakás épült.

Főként vállalkozók

Az építtetők oldaláról tekintve a növekedést a vállalkozói lakásépítések élénkülése magyarázza. A vállalkozói beruházásban épülő lakások száma az előző év azonos időszakához képest 4,5-szeresére nőtt, miközben a természetes személyek építtetői tevékenysége ötödével zsugorodott. Az építések 3%-ában egyéb építtetők voltak a beruházók.

Az építtetői kör összetételének változásával összhangban az új lakások több mint felét értékesítési céllal, mérséklődő hányadát, négytizedét saját használatra, további 3%-át pedig egyéb céllal építtették.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!