Helyi gazdaság

2013.01.24. 12:55

MSZP: a kormánynak továbbra sincs használható fejlesztéspolitikája

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a kormány használható fejlesztéspolitika hiányában továbbra is csak ígérget, de a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) semmi jóra nem számíthatnak.

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a kormány használható fejlesztéspolitika hiányában továbbra is csak ígérget, de a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) semmi jóra nem számíthatnak.Józsa István frakcióvezető-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg több hazai cég szűnik meg, mint ahány létrejön, a zsugorodás hátterében pedig az Orbán-kormány kiszámíthatatlan, megszorító gazdaságpolitikája áll.

"Kiszámíthatóság és átláthatóság nélkül nincs bizalom, nincsenek beruházások, nem jönnek létre értékteremtő munkahelyek" – hangsúlyozta, kifogásolva, hogy a térségben jelenleg Magyarországon a legalacsonyabb a beruházási ráta.

Emlékeztetett arra, hogy a legfeljebb 250 embert foglalkoztató kkv-k aránya a magyar cégstruktúrában igen nagy: a munkában állók 72 százalékát foglalkoztatják, a bruttó hazai terméknek pedig mintegy 54 százalékát termelik. Döntő hányaduk mégis vergődik – fogalmazott a politikus, a jelenlegi piaci környezetet és a lánctartozásokat okolva ezért. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az építőipari, a turisztikai, a fuvarozási vagy az ingatlanszektorban tevékenykedő cégek sokszor éppen az államtól kiinduló fizetéselmaradás miatt nem jutnak hozzá munkájuk ellenértékéhez.

Józsa István a versenyképességet rontó tényezők közé sorolta még az áthárított különadókat, a megemelt minimálbért és az adminisztrációs terhek növekedését, valamint a tranzakciós illetéket. Kifogásolta az egyszerűsített vállalkozói adóval kapcsolatos tehernövekedést, szerinte ennek hatására csökkent mintegy 20 ezerrel az ezt választó társaságok száma és esett vissza jelentősen az államhoz befolyt eva összege.

A kormány több éve csak lebegteti a kisvállalkozásoknak nyújtandó kedvezmények körét, ám ennek jogszabályi előkészítettsége máig nem látható – bírált.

Az MSZP szerint külföldi tőke nélkül a hazai vállalkozások piaca sem bővülhet, emellett csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, és támogatási rendszert kell kidolgozni a kkv-k számára, amelyben jelentős szerepet kaphat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – hangsúlyozta.

Gazdasági fordulat azonban nem lehetséges kormányváltás nélkül – jelentette ki Józsa István, jelezve: a pártjához köthető Szövetség a változásért kezdeményezés résztvevői a január 29-ei gazdaságpolitikai egyezetésük alkalmával a vállalkozások fejlesztési lehetőségeiről tárgyalnak.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!