Helyi gazdaság

2013.01.09. 14:58

Kínában károkat okoz a hideg a cukornádültetvényekben

Peking, 2013. január 9., szerda (MTI) - A kínai cukornádültetvényekben súlyos károkat okoz az elmúlt huszonnyolc év leghidegebb tele, a szakemberek szerint egy újabb hidegfront öt hónap viszonylatában a legmagasabb árakat eredményezheti a belföldi határidős piacokon.

Peking, 2013. január 9., szerda (MTI) - A kínai cukornádültetvényekben súlyos károkat okoz az elmúlt huszonnyolc év leghidegebb tele, a szakemberek szerint egy újabb hidegfront öt hónap viszonylatában a legmagasabb árakat eredményezheti a belföldi határidős piacokon.Az előrejelzések szerint a hét második felében mínusz öt Celsius fokig csökkenhet a hőmérséklet Dél-Kína érintett területein; a meteorológusok szerint Kujcsou és Hunan tartományban hóviharokra is lehet számítani.

A kereskedők arról számoltak be, hogy Kuanghszi autonóm területen, amely az országos termés 60 százalékát adja, már jelentős kár érte a növényeket. A szakértők szerint bár az ágazatirányítás különös gondot fordít a készletezésre, könnyen lehet, hogy a károk következtében enyhítenek az importrendelkezéseken.

A csengcsói határidős tőzsdei piacon szerdán 5715 jüanra (920 dollár) emelkedett a fehér cukor tonnánkénti ára, ami tavaly július óta a legmagasabb érték.

Kína a világ második legnagyobb cukorfelhasználója. Tavaly január és november között 3,48 millió tonna cukrot importált, 44 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!