Helyi gazdaság

2012.07.20. 12:06

Nem lesz itt recesszió - Mit mutat a részvény- és a kötvénypiac?

A közelmúltban egyre inkább reflektorfénybe kerültek az amerikai gazdasági folyamatok, valamint a fellendüléssel kapcsolatos aggodalmak, ami nem meglepő, tudva, hogy az év végéig kifut a fiskális stimulusok nagy része.

A közelmúltban egyre inkább reflektorfénybe kerültek az amerikai gazdasági folyamatok, valamint a fellendüléssel kapcsolatos aggodalmak, ami nem meglepő, tudva, hogy az év végéig kifut a fiskális stimulusok nagy része. Az idei évi GDP-növekedési várakozások szinte minden nagy befektetési banknál és elemzőháznál romlottak, egyesek pedig már arról beszélnek, hogy az USA recesszióban van. Az alábbiakban annak jártunk utána, hogy a befektetőknek kell-e egy közelgő amerikai recessziótól tartani. Vizsgálódásaink azt mutatták, hogy az ilyen jellegű kijelentéseket sem a részvény, sem a kötvénypiac viselkedése nem támasztja alá, ahogy a többi fontosabb leading indikátor alakulása sem.

Mit üzen a részvénypiac?

Az elmúlt hetekben, hónapokban érkezett amerikai makroadatok nem festettek túl jó képet a gazdasági folyamatok alakulásáról, aminek hatására a legtöbb Wall Street-i elemző lefelé módosította GDP-növekedési prognózisait. Egyesek pedig meglehetősen kemény kijelentéseket tettek, a Societe Generale örök pesszimista stratégája például közölte, szerinte az USA már most recesszióban van. 

Az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek alapja a mostanában sokat emlegetett közelgő pénzügyi szakadék (fiscal cliff) mellett részben Európa lehet, bár a legutóbbi EU-csúcs kétségkívül pozitív eredményeket hozott a válságkezelés tekintetében, ettől a problémák még távolról sincsenek megoldva. A másik fő téma a piacokon a kínai lassulás, ami az exporton keresztül ugyancsak negatívan érintheti Amerikát, bár fontos kiemelni, hogy az említett régiók által az USA mérsékelten sebezhető csak, az S&P 500 vállalatok bevételének ugyanis alig több mint 10%-a származik Európából, Ázsia irányába pedig a kitettség ennél is alacsonyabb.

Forrás: portfolio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!