Helyi gazdaság

2012.04.06. 15:47

Elemzők: újra 400 forintra csökkenhet a benzin ára

Elemzők szerint lehet 400 forintos benzinár, ha a jegybankok nem élnek a pénznyomda eszközével. Ekkor azonban más negatív hatások jöhetnek.

Elemzők szerint lehet 400 forintos benzinár, ha a jegybankok nem élnek a pénznyomda eszközével. Ekkor azonban más negatív hatások jöhetnek.

Amikor az átlagember benzinár-emelkedést jósol, és a média is felkapja ezt a sztorit, az az utolsó szakasza ennek a folyamatnak – jelentette ki Sarkadi Szabó Kornél , a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója az m1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: tavaly az Európai Központi Bank óriási mennyiségű pénzt öntött a rendszerbe, ami minden eszközosztályban óriási pénzbőséget okozott, így az üzemanyagárak világpiaci jegyzésára is 30-40 százalékkal emelkedett december óta. Ennek "köszönhető" ez az óriási benzinár-emelkedés.

Úgy vélte: a benzin árának alakulásában idén kevésbé játszik szerepet az a tendencia, hogy az üzemanyag rendszerint nyáron drágul.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője úgy fogalmazott: most ott tartunk, ahol négy éve, komoly olajárlufi van Európában, szenvednek a finomítók, ezt a terhet próbálják továbbhárítani az autósokra.

Sarkadi Szabó Kornél felhívta a figyelmet arra: nem a válság, hanem a válságkezelés következtében emelkedtek az árak, és ez nem tarthat örökké, előbb-utóbb jön egy korrekció minden eszközosztályban. A kérdés az, mi lesz az eszköze a jegybankoknak: ha pénznyomda, akkor tartósan magas üzemanyagárak, áremelés várható év végéig. Ha nem, akkor üzemanyagár-csökkenés mellett fel kell készülni a válság negatív hatásaira is. Tehát hiába lesz olcsóbb a benzin, ha további munkahelyek szűnnek meg – magyarázta a szakember.

Kuti Ákos azt prognosztizálta: elszabadulhat a pokol az inflációt tekintve, a jegybankok azonban egyelőre kivárnak, nem akarnak keresletet szűkíteni, félnek attól, hogy GDP-visszaesés jön.

Sarkadi Szabó Kornél lehetségesnek tartja, hogy a benzinár visszatér a 400 forint körüli szintre, vagy akár az alá, és az előbbit valószínűsíti Kuti Ákos is.

Forrás: www.vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!