Helyi gazdaság

2012.03.22. 13:26

13+1 kérdés és válasz az új árfolyamrögzítésről

Az új rendszerbe áprilistól december végéig három hullámban lehet belépni, méghozzá költségmentesen.

Az új rendszerbe áprilistól december végéig három hullámban lehet belépni, méghozzá költségmentesen.

 

Hosszas előkészítés után hétfőn este elfogadta az Országgyűlés az új árfolyamrögzítés szabályait. Az új rendszerbe áprilistól december végéig három hullámban lehet belépni, méghozzá költségmentesen. 2017 közepéig alacsonyabb törlesztőrészletet tesz lehetővé a deviza jelzáloghitelesek számára, utána azonban magasabb havi terhet jelent, miközben a bank és az állam viszonylag nagy kamatösszeget elenged. Becslések szerint a bankszektorra és az államra nehezedő közvetlen teher nem lehet magasabb öt év alatt 200-200 milliárd forintnál (valószínűleg inkább 100 milliárd forint körül lesz), a devizahitelesek döntését segítve pedig a portfolio.hu az új árfolyamrögzítéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket válaszolja meg.

 

1. Kik és hányan vehetik igénybe az új árfolyamrögzítést?

Az új lehetőséggel azok élhetnek, akik az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

- tartozásuk frankban, euróban vagy jenben van nyilvántartva

- kölcsönük fedezete (vagy lízingszerződésük tárgya) Magyarország területén lévő lakóingatlan, vagy az állam által egy 2004-es törvény alapján vállalt készfizető kezesség

- tartozásuk eredeti összege nem haladta meg a 20 millió forintot

- nem estek 90 napon túli késedelembe

- nem állnak fizetéskönnyítő program hatálya alatt (kivéve a futamidő-hosszabbítást), illetve ezt megszüntetik (vagyis például egy szerződésmódosítással visszaállítják eredeti törlesztésüket, és utána kérik a kedvezőbb árfolyamgátat)

- forintban törlesztenek.

A PSZÁF becslése szerint 1 millió, az MNB novemberi becslése szerint legfeljebb 900 ezer deviza jelzáloghitel-szerződés volt Magyarországon tavaly nyáron, a pénzügyi lízingszerződések és a devizában törlesztők száma pedig ehhez képest elenyésző. A végtörlesztés miatt az elmúlt fél évben 170 ezer hitelszerződés megszűnt, jelenleg tehát 730-830 ezer darab deviza jelzáloghitelről beszélhetünk. Mivel a meglévő banki fizetéskönnyítő programból az ügyfelek kiléphetnek, a korlátozó rendelkezések közül csak a 20 millió forintos eredeti hitelösszegre és a 90 napon túli késedelemre vonatkozó szabály jelent igazi korlátot. Becsléseink szerint így közel 610 ezer darab, 2800 milliárd forintnyi deviza jelzáloghitel lehet jogosult az új árfolyamrögzítésre. A végtörlesztéssel ellentétben itt nincs hitel-felvételkori árfolyam szerinti megkötés, a korábbi árfolyamrögzítést igénybe vevők pedig május 15-éig kérhetik, hogy rájuk az új, kedvezőbb rendelkezéseket alkalmazzák.

2. Kik és hányan NEM vehetik igénybe az új árfolyamrögzítést?

Az 1. pontból következik, hogy az új lehetőséggel NEM élhetnek, akik forinthitellel rendelkeznek, akiknek nem ingatlannal fedezett a hitelük, akik 20 millió forintnál nagyobb összegű hitelt vettek fel, akik devizában törlesztik hitelüket, vagy akik nem szeretnének kilépni a meglévő adóskönnyítő programjukból (kivéve a futamidő-hosszabbítást). Ebből következően nagyjából 270 ezer darab deviza jelzáloghitel, valamint sok százezer egyéb (nem deviza, illetve nem ingatlannal fedezett) hitel kimarad az új árfolyamrögzítésből.

 

3. Mikortól meddig vehető igénybe az új árfolyamrögzítés?

Az új árfolyamrögzítésről szóló törvény április 1-jén lép hatályba, ekkortól fogadják be a kérelmeket a bankok. Mivel nagy érdeklődésre számíthatnak, nem azonnal kell befogadniuk az összes kérelmet, hanem az alábbi táblázat szerint elosztva. Bár nem kell megvárniuk a lenti időpontokat, ezt követően már kötelesek befogadni a kérelmet. A kérelem átvételétől számított 60 napon belül meg kell kötniük a hitelkeret-szerződést, az első rögzített árfolyam szerinti törlesztés pedig az ügyfél tartozáselismerő nyilatkozatának átadásától számított második törlesztési esedékességi nap lesz. A belépéstől számítva legfeljebb 60 hónapon keresztül, legkésőbb 2017. június 30-áig lehet rögzített árfolyam szerint törleszteni, a rendszerbe belépni pedig 2012. december 31-éig lehet. Ha valakinek 2017 előtt lejár a devizahitele, az árfolyamrögzítés végső időpontja a hitel lejárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!