Helyi gazdaság

2011.11.11. 19:21

Nem ért egyet a Fitch megállapításaival a kormány

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) - Nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) - Nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanis tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság - ezt legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is elismerte.

A Fitch Ratings állításával ellentétben Magyarország 2012-ben tartani fogja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt. Magyarország erőfeszítéseit és elkötelezettségét az Európai Bizottság is elismerte idei őszi prognózisában.

A Fitch Ratings államadósságra vonatkozó állításaival sem ért egyet a kormány. Magyarország ugyanis mindent megtett és a jövőben is megtesz az államadósság csökkentése érdekében.

Ezt bizonyítja, hogy idén már több lépésben, a minősítő által jelzett 4 százalékpontos csökkenésnél nagyobb mértékben mérsékli az ország az államadósságot. A kormány álláspontját erősíti meg az Európai Bizottság értékelése is.

A hitelminősítő aggodalmával ellentétben, ami az ország devizakitettségét illeti, a kormány szerint a végtörlesztés - amellett, hogy valódi segítséget jelent a devizahitellel terhelt családoknak - csökkenti az ország sérülékenységét és a bankrendszer külső sokkoknak való kitettségét.

A kormány biztos abban, hogy a jövő év elején, amikor ismertek lesznek az idei költségvetési egyenlegre és a végtörlesztésre vonatkozó végleges adatok, ezek birtokában a Fitch Ratings is felülvizsgálja jelenlegi,

túlzottan pesszimista értékelését, és a jelentése utolsó részében leírt módon véleményét pozitív irányban módosítja - tartalmazza az NGM állásfoglalása.

Pénteken kora este az eddigi stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását pénteken a Fitch Ratings, de egyúttal megerősítette a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

A magyar osztályzati kilátás felülvizsgálatát a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlása indokolta a hitelminősítő illetékese. Elemzésében kitért arra is, hogy a Fitch Ratings szerint több költségvetés-politikai intézkedés, valamint a devizaalapú hitelek piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele ártott a külföldi befektetői bizalomnak, amelytől a középtávú növekedési kilátások függnek.

A hitelminősítő nehéznek ítélte meg a jövő évi 2,5 százalékos deficitcél elérését, és a maga részéről 2012-ben 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt valószínűsített. A Fitch a júniusban előrejelzett 3,2 százalékról 0,5 százalékra csökkentette a magyar GDP 2012-es növekedésére adott prognózisát, mint ahogy az eurozóna országainak jövő évi összesített GDP-növekedését is 1,8 százalékról 0,8 százalékra szállított le.

- MTI - 

London, 2011. november 11., péntek (MTI) - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!