Helyi gazdaság

2011.11.14. 14:59

Adószakértők: az eva kulcsának felemelése az általános adózás felé tereli az adózókat

Budapest, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Az eva adókulcsának felemelése az általános adózás felé tereli az evázókat az adószakértők szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, Hegedüs Sándor szerint szükség van az átmeneti időre.

Budapest, 2011. november 14., hétfő (MTI) - Az eva adókulcsának felemelése az általános adózás felé tereli az evázókat az adószakértők szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, Hegedüs Sándor szerint szükség van az átmeneti időre.

 

Megmarad az eva 2012-ben, összeghatára azonban 25 millió forintról várhatóan 30 millió forintra emelkedik, az adómérték pedig vagy 35, vagy 40 százalékra nő - jelentették be kormánypárti politikusok a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint sokan ki fognak lépni az eva hatálya alól. Lehet, hogy lesz, akinek még így is megéri, de az érintettek jelentős része valószínűleg abbahagyja az evázást - mondta.

Az adószakértő adószakmailag indokolatlannak tartja a lépcsőzetes kivezetést, álláspontja szerint az evát bevezetni sem kellett volna annak idején. "Amióta Lenin azt mondta, hogy nem minden kompromisszum elvtelen, azóta minden elvtelenséget kompromisszumnak hívnak" - jelentette ki. Arra az érvre, amely szerint az evát nem lehet "hirtelen" kivezetni, úgy reagált: az adót ugyanakkor hirtelen meg lehet emelni, az adójóváírás kivezetésénél pedig, ami sokkal nagyobb tömeget érint, nincs átmenet. "Vegyük tudomásul, hogy az evások tipikusan szellemi tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek nyilvánvalóan nagyobb a társadalmi megnyivánulási lehetőségük, mint az átlagnak" - mondta az adószakértő.

Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adópartnere szerint azzal, hogy várhatóan egy átmeneti évet adnak az eva kivezetésére, pozitív, kompromisszumos megoldás született. Az eva alanyok ugyanis így át tudják gondolni a további lépéseket, a jogalkotóknak pedig lesz idejük arra, hogy olyan átalányadózási technikát dolgozzanak ki, amely mind a költségvetés, mind az adózók számára kielégítő lehet. Ez olyan horderejű döntés, amelynél mindenképpen üdvözlendő, hogy van átmenet. Hangsúlyozta: ez alatt az egy év alatt az ekhot és az egyéb átalányadózási módokat is vagy egységesíteni kellene, vagy el kellene gondolkodni azon, hogy adnak-e preferenciákat, s ha igen, mi módon és milyen körnek. Úgy vélekedett, az, hogy 40 százalékra emelik fel az adókulcsot, már önmagában az általános adózás választása felé tereli az adóalanyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!