Helyi gazdaság

2011.10.14. 16:54

Lakáspiac: A harmincasok jobban járnak?

Debrecen - Semmi nem tiltja, hogy aki eladta a régi lakását, az az új vásárlásához igényelje a szociálpolitikai támogatást.

Debrecen - Semmi nem tiltja, hogy aki eladta a régi lakását, az az új vásárlásához igényelje a szociálpolitikai támogatást.

Szakértői számítások szerint ha egy budapesti fiatal pár két gyermeket vállal és 800 ezer forint szociálpolitikai támogatást (szocpolt) kap az államtól, a kedvezmény a lakás árának nagyjából a három százalékát teszi ki, míg vidéken ez az arány (átlagos lakásméretet és árat feltételezve) hat százalék. Erre mondják azt a Napló által megkérdezett építőipari vállalkozók, hogy a semminél azért több...

Számoljunk kicsit!

A Duna House kalkulációi szerint jobb helyzetben lehetnek azok a 30-asok, akik a lakásuk eladása után nagyobba költöznének.

"A vidéki lakással rendelkező harmincasok átlagban 75 négyzetméteres lakást adnak el 11,2 millió forintért. Azok a vevők, akik nagyobba költöznek ebből a korosztályból, 100 négyzetméter fölött, átlagban 14 millióért vásárolnak maguknak másik otthont. Ugyanez a méret új lakás esetén 22 millió forintba kerül, vagyis az árkülönbözet szocpol része (két gyermek vállalása esetén) hét százalék, ennél több gyermeknél pedig akár 20 százalék is lehet" - említett egy konkrét példát Rutai Gábor, az ingatlanforgalmazó társaság elemzési vezetője. (Jelen olvasatban ugyanis a szociálpolitikai kedvezményt olyan természetes személyek vehetik igénybe, akiknek az igényléskor nincs lakástulajdonuk.)

Lendíthet valamit

- Mondják, hogy kevés az otthonteremtés támogatására jövőre rendelkezésre álló 6 milliárd forintos költségvetési keret, de arra talán elég lehet, hogy kibillentse az évek óta tartó hibernált állapotából a hazai lakáspiacot - Száraz Zsolt, a debreceni ÉPÉSZCAD-M Kft. tulajdonos-ügyvezetője vélekedik így, aki szerint nem is baj, ha az új szisztéma nem ad lehetőséget a családoknak a felelőtlen eladósodásra, abban viszont segít, hogy akinek szüksége van saját otthonra, az végre léphessen.

Antal Attila, az AN-NA Bau Kft. ügyvezető igazgatója már nem ennyire megengedő. "Azokkal értek egyet, akik szerint a minap bejelentett otthonteremtési program nem több, mint alamizsna, ami alkalmatlan arra, hogy a piacot lendületbe hozza. Számoljunk kicsit; ha egy átlagos egzisztenciájú fiatal pár két gyereket vállal és kap 800 ezer forint szocpolt, a mai árak mellett szülői segítség nélkül ugyanúgy nem tud majd saját otthont teremteni, mint ahogy eddig sem tudott. Továbbra is azon kevesek mozgatják majd az új lakások piacát, akiknek van pénze, és nem szorulnak rá az állam segítségére. Meg a nepperek, akik a mai nyomott árakon jól bevásárolnak, hogy később hatalmasat kaszáljanak az üzleten.

HBN

Kinek, mennyi jár?

  • 2 gyerekre: 800 ezer-1,3 millió forint
  • 3 gyerekre: 1,2-2 millió forint
  • 4 vagy több gyerekre: 1,6-2,5 millió forint

  • Ha egy budapesti fiatal pár két gyermeket vállal, és 60-75 négyzetméter közötti új lakást vásárol, az új szocpolszabály szerint januártól 800 ezer forint vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!