Helyi gazdaság

2011.10.01. 10:16

Országvédelmi akcióterv - Navracsics: az intézkedések megfelelnek a magyar jogrendnek

Budapest, 2011. október 1., szombat (MTI) - Az országvédelmi akcióterv intézkedései megfelelnek a magyar jogrendnek - írta az Országgyűlés honlapjára felkerült, képviselői kérdésre adott válaszában Navracsics Tibor; a közigazgatási és igazságügyi miniszter megítélése szerint ezzel az eredménnyel járnak majd az uniós egyeztetések is.

Budapest, 2011. október 1., szombat (MTI) - Az országvédelmi akcióterv intézkedései megfelelnek a magyar jogrendnek - írta az Országgyűlés honlapjára felkerült, képviselői kérdésre adott válaszában Navracsics Tibor; a közigazgatási és igazságügyi miniszter megítélése szerint ezzel az eredménnyel járnak majd az uniós egyeztetések is.Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, frakcióvezetője egyebek mellett azt kérdezte Navracsics Tibortól: hazai és nemzetközi jogi szempontból is megállja-e a helyét az "országvédelmi terv".

A parlamenti honlapra még pénteken felkerült válaszlevélben a miniszter leszögezi: a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a készülő jogszabálytervezetek kellően megalapozottak legyenek és érvényesüljenek a jogalkotásról szóló törvény jogszabály-előkészítésre vonatkozó rendelkezései. A szakmai, az alkotmányossági, a nemzetközi és az uniós jogi kritériumoknak történő megfelelést a kormány ügyrendje szerinti egyeztetési folyamat biztosítja - emelte ki Navracsics Tibor.

"A kormánynak az országvédelmi akciótervvel összefüggésben tervezett intézkedésekre vonatkozó vitája során tájékoztatást adtam az intézkedésekkel kapcsolatos alkotmányossági, uniós és nemzetközi jogi tárgyú véleményemről. Álláspontom szerint az intézkedéseknek a sajtóban megjelent kritikája nem helytálló" - fogalmazott a miniszter.

Navracsics Tibor leszögezte: az érintett élethelyzetekhez kapcsolódóan a körülmények előre nem láthatóan és jelentős mértékben megváltoztak, így az államnak be kell avatkozni a jogviszonyokba polgárainak védelme érdekében; a jogviszonyokat meghatározó körülmények lényeges változását, mint beavatkozási okot a hazai, a nemzetközi és az uniós jog is elismeri - fűzte hozzá.

A miniszter végül megjegyezte, hogy a kormányzati kommunikáció kapcsán neki tulajdonított nyilatkozat a részéről nem hangzott el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!