Helyi gazdaság

2011.08.05. 17:00

Gyengült, majd ingadozott a forint árfolyama pénteken

Budapest (MTI) - A nemzetközi piacokon eluralkodott kockázatkerülés gyengíti a forintot, péntekre virradóra árfolyama a svájci frankkal szemben új mélypontra esett 254,80 forintos jegyzésen, nap közben pedig a befektetői hangulat alakulását követve árfolyama 250 és 254 forintos svájci frank jegyzések között ingadozott.

Budapest (MTI) - A nemzetközi piacokon eluralkodott kockázatkerülés gyengíti a forintot, péntekre virradóra árfolyama a svájci frankkal szemben új mélypontra esett 254,80 forintos jegyzésen, nap közben pedig a befektetői hangulat alakulását követve árfolyama 250 és 254 forintos svájci frank jegyzések között ingadozott.

 

Péntek délután négy órakor a frankot 251,59 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 247,84 forint után.

Az euró jegyzése 273,11 forint az előző délutáni 271,67 forinttal szemben, a dollárt 192,60 forinton jegyzték 191,72 forint után. Száz japán jen 245,62 forintra erősödött 242,17 forintról. Az euró jegyzése pénteken 271,60 és 274,60 forint, a dollár jegyzése 191 és 194 forint, a japán jen jegyzése pedig 243 és 247 forint között ingadozott.

Az euróövezeti adósságszolgálati krízis elszabadulásától való félelmek tartják fogságban a nemzetközi érték- és devizapiacokat. Az amerikai 4-5 százalékos esése után az ázsiai tőzsdék péntekre virradóra 3 százalékos veszteségben zártak, az európai tőzsdék pedig 3 százalék közeli eséssel kezdtek, a devizapiacokon eközben folytatódott a menekülés a "menedék deviza" svájci frank és japán jen befektetésekbe.

Szerdán és csütörtökön a svájci és a japán bis fellépett a folyamat megakadályozására, de csak átmeneti sikereket értek el.

A japán Nikkei gazdasági napilap értesülése szerint a japán jegybank csütörtök óta tartó intervenciója során már rekord 4 ezer milliárd jen eladásával interveniált a devizapiacokon. Az euró pénteken egy százalékkal gyengült a jennel szemben a japán jegybanki intervenció ellenére is.

Péntek reggel a svájci frank új rekordot ért el euróban 1,0710 frank árfolyamon, a dollár ellenében pedig a rekordja közelében ingadozott, majd korrigált a svájci nemzeti bank elnöke Philipp Hildebrand egy lapban megjelent interjújának hatására, melyben "abszurdnak" nevezte a frank erősödését és közölte, hogy a jegybank minden lehetséges intézkedést megtesz a folyamat feltartóztatására.

A főbb devizák árfolyama széles határok között ingadozott

A befektetői hangulat pénteken a nap folyamán több alkalommal is fordulatot vett, a főbb devizák árfolyama viszonylag széles határok között ingadozott. A legélesebb kilengést az amerikai tőzsdei nyitás előtt közzétett kedvező amerikai foglalkoztatási adatok váltották ki, amelyek hatására a csütörtöki kereskedést még 4-5 százalékos veszteséggel éves mélyponton záró indexek a pénteki nyitás után nem sokkal egy százalékot meghaladó nyereségeket értek el, igaz, csak átmenetileg. A tőzsdeindexek változó mozgása a devizapiaci árfolyam mozgásokban is visszatükröződött.

Jelentősebb devizapiaci fordulatot nem várnak elemzők az elkövetkező néhány napra, mivel a befektetők figyelmét továbbra is a világgazdasági növekedési aggodalmak és az európai adósságszolgálati válság eszkalálódásának veszélye, egy újabb euróövezeti országot is mentőcsomag igénybevételére kényszerítő dominó-hatás bekövetkezésének lehetősége köti le.

Az alapvető befektetői magatartás ezért belátható időn belül még a kockázatkerülés, a biztonságos befektetési eszközök előnyben részesítése lesz, ami tartósan erős svájci frank és japán jen árfolyamokat vetít előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!