Helyi gazdaság

2010.07.27. 17:01

A Századvég szerint a saját lábára kell állnia a magyar gazdaságnak

<p>A kormány gazdasági programja rövidtávon komoly terheket és áldozatokat jelent, éppen ezért csábítónak tűnhet, hogy az ország ismét az "IMF-védernyő" alá bújjon.</p>

Alapvető érdek azonban, hogy középtávon saját lábára álljon a magyar gazdaság, és ne legyen szükség folyamatosan külső források bevonására - áll a Századvég Gazdaságkutató Zrt. keddi közleményében. Mellár Tamás, a kutatóintézet kutatási igazgatója szerint az egyre erősödő nemzetközi pénzügyi nyomás egyben lehetőség is gazdasági ügyeink tisztába tételére.

Mellár Tamás az IMF-tárgyalások megszakadása, illetve az emiatti szakértői kritikák kapcsán úgy fogalmaz: a tárgyalások megszakadása rövidtávon valóban súlyos terheket ró az országra. Éppen ezért a magyar kormánynak minden energiáját arra kell összpontosítania, miként tudja pénzügyileg menedzselni a következő fél- egy esztendőt. Az eddig is igen szűkös mozgástér most még jobban beszűkül, tehát további egyensúlyjavító intézkedésekre van szükség a 29 ponton túl is.

A közlemény szerint azonban az ország alapvető érdeke, hogy középtávon saját lábra állítsa a gazdaságot, hogy ne legyen szükség folyamatosan külső források bevonására. A növekedés súlypontját a hazai tulajdontöbbségű vállalkozásokra kell helyezni, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya ne generáljon újabb adósságokat.

A Századvég álláspontja szerint bankadó nem rontja lényegesen a gazdasági növekedés esélyeit, mert a kereskedelmi bankok nem játszottak meghatározó szerepet a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozásában. Bár a terhek áthárításával rövidtávon növelhetik az ügyfelek anyagi terheit, összességében nem tudják befolyásolni a növekedés trendjét. A kutatóintézet ezzel kapcsolatban arra is felhívja a figyelmet: a vállalkozások hitelhez juttatását a kormánynak meg kell oldania, országos bankhálózat kialakításával, hitelszövetkezetek létrehozásával és a magánnyugdíj-pénztárak megtakarításainak célirányos átirányításával. Emellett a nagy elosztási rendszerek reformját haladéktalanul meg kell kezdenie a kormánynak, mert a hiányok további finanszírozására nincsen mód.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!