Módszerek

2024.06.18. 17:40

Három tipp, hogy pihentető legyen az alvás

A nappali fáradtság a múlté. A pihentető alvás azonban nemcsak a fáradtság elkerülésében segít.

Kubik Ákos

Van, aki hason, más háton vagy oldalt fekve tudja kialudni magát Fotó: MW

 A produktív munkavégzéshez, napi energiaháztartáshoz elengedhetetlen az alvás, de nem egyszerű a kipihentető alvás elérése, ezért jöhetnek a tippek. Minden ember különböző genetikával rendelkezik, így az alvásigény is változó, de azt szükséges teljesítenünk. Több negatív hatása tapasztalható az alváshiánynak, többek között az immunrendszerünk legyengülése, a stresszfaktor növekedése, a szexuális motor csökkenése, de akár még fizikai tünetei is lehetnek. 

Nagy hatással van ránk a kipihentség vagy annak hiánya, így javasolt a megfelelő mennyiségű pihenés. 

Napi mozgás a pihentető alvás eléréséért

A napi mozgás elősegíti a vérkeringést, az agyműködést, emellett nem elhanyagolható, hogy a testünk elfárad, így az alvás sokkal könnyebben el tud lazítani és a mély alvást is sikeresebben elérjük, ami fontos a pihentető alváshoz. 

Sötét és hűvös szoba 

A sötét szobában jobb alvásminőséget érhetünk el, valamint fokozott szellemi koncentrációt napközben, és a bőr egészségének javulását. Egy tanulmány szerint a sötétség elősegíti a melatonin termelését, és támogatja az egészséges szabályos napszaki ritmust. Azt mondják, 17-18 fok az ideális hőmérséklet a pihentető alváshoz, de a testhőmérsékletünk és a szoba hőmérsékletének a különbsége ne haladja meg a 15 fokot, mert az egészségügyi problémákat is okozhat. 

Alvás rendszer kiépítése 

A rendszer fontos az emberek számára, az alvásban sem elhanyagolható. 2020-ban 41 tanulmányt készítettek arról, hogy a rendszerezett kelés és fekvés segít a pihentető alvás elérésében, illetve a hamarabb elalvást és a könnyebb ébredést is segíti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában