Tanácsok

2023.12.27. 08:00

Összegyűjtöttük mit tehet, ha magányosnak érzi magát az ünnepek alatt

Az általunk megkérdezett szakember szerint nem csak a klasszikus magány létezik.

Ujlaki Attila

Nem csak az idős kor velejárója a magányosság

Fotó: Teknős Miklós

Az ünnepek általában az öröm, a szeretet és az együttlét időszakai, de sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy egyedül találják magukat ebben az időszakban. Legyen szó karácsonyról, újévről vagy más ünnepi alkalmakról, az egyedül töltött ünnepek számos érzelmi kihívást hozhatnak magukkal. Azonban egyedül lenni nem jelenti azt, hogy az ünnepeknek negatív élményekkel kell járniuk. Számos szakember ad tanácsokat azoknak, akik egyedül töltik az ünnepeket, hogy segítsenek nekik megőrizni az érzelmi jólétüket és pozitív élményekkel gazdagítani az ünnepeiket.

„Máshogy” is lehetünk magányosak

Az általunk megkérdezett szakértő szerint a magány megélése egyénfüggő. Gyakori, hogy az emberek érzelmileg távol érzik magukat azoktól, akikkel együtt ünnepelnek, így magányosnak érzik magukat akkor is, ha egy emberekkel teli szobában vannak. Azok számára, akik magányosnak érzik magukat, az ünnepek további stresszhelyzetet jelenthetnek. A következő tanácsok lehetnek a segítségünkre. „Attól függ, hogy az élethelyzetéből adódóan magányos-e valaki, hiszen ez meghatározza azt, hogy mennyire érzi magát egyedül” –véli dr. Pócsi Orsolya. Mindig lehet egy kötődési személyt találni, akihez az adott élethelyzetben lehet kötődni. „Lehet egy barát, egy lakótárs, vagy akár egy jó szomszéd is” – húzta alá a klinikai szakpszichológus. Kiemelte: Fontos, hogy legyen meg az ünnep hangulata még azoknak is, akik magányosak. „Fontos, hogy találjanak egy olyan dolgot, amelyek boldoggá teszik, a saját szintjein” – javasolja a szakértő.

Az elfogadás fontossága

Az első és talán legfontosabb tanács, amit egy szakember adhat azoknak, akik egyedül vannak az ünnepek alatt, az elfogadás fontossága. Fontos megérteni, hogy az egyedüllét nem egyenlő a magányossággal vagy a szomorúsággal. Elfogadni azt a tényt, hogy egyedül vagyunk az ünnepek alatt, az az első lépés a belső békéhez és az érzelmi stabilitáshoz vezető úton.

Kreatív elfoglaltságok keresése

A szakemberek gyakran javasolják, hogy azok, akik egyedül töltik az ünnepeket, keressenek kreatív elfoglaltságokat. Az írás, a festés, a zenehallgatás, vagy akár a fotózás kiváló módok lehetnek az idő eltöltésére és az érzelmek kifejezésére. Ezek az elfoglaltságok nemcsak szórakoztatóak lehetnek, hanem segíthetnek abban is, hogy az egyén kifejezze önmagát és megtalálja az érdeklődési területeit.

Virtuális kapcsolatok kiépítése

A modern technológia lehetővé teszi, hogy kapcsolatban maradjunk másokkal, akkor is, ha fizikailag távol vagyunk tőlük. Szakemberek azt javasolják, hogy az ünnepek alatt keressük a kapcsolatot barátokkal, családtagokkal vagy más ismerősökkel virtuális eszközök segítségével. Videóhívások, online játékok vagy közös virtuális események szervezése mind olyan módk lehetnek, amelyek segítenek megőrizni az emberi kapcsolatokat és csökkentik az egyedüllét érzését.

Önszeretet és Önkényeztetés

Az ünnepek ideális időszakai az önszeretetnek és az önkényeztetésnek. Szakemberek hangsúlyozzák az önmagunkkal való törődés fontosságát, és azt javasolják, hogy ünnepek alatt különleges figyelmet szenteljünk önmagunknak. Ez lehet egy wellness nap, egy jó könyv elolvasása, vagy egy kedvenc étel elkészítése. Az önkényeztetés segíthet abban, hogy az egyedül töltött idő pozitív és kielégítő élményeket nyújtson.

Az érzelmek elfogadása és kifejezése

Az ünnepek gyakran felidézik az emlékeket, és különböző érzelmeket hozhatnak elő. A szakemberek hangsúlyozzák az érzelmek elfogadásának és kifejezésének fontosságát. Ne próbálja elfojtani az érzéseit, hanem fogadja el és engedje szabadon azokat. Az érzelmek megosztása másokkal vagy akár egy naplóba való leírása segíthet az érzelmek feldolgozásában és az érzelmi jólét fenntartásában.

Támogatás keresése szakembertől

Ha az egyedül töltött ünnepekkel járó érzelmek nehezek vagy túlzottan kihívást jelentenek, érdemes szakember segítségét kérni. Egy pszichológus vagy terapeuta szakértelmével könnyebben megérthetjük az érzéseinket, és hatékony eszközöket kaphatunk az érzelmi kiegyensúlyozottság eléréséhez. Az egyedül töltött ünnepek kihívást jelenthetnek, de számos módon kezelhetők a szakemberek által javasolt tanácsok segítségével. Az elfogadás, a kreatív elfoglaltságok keresése, a virtuális kapcsolatok kiépítése, az önszeretet gyakorlása, az érzelmek elfogadása és a szakember támogatása mind olyan kulcsfontosságú lépések, amelyek segíthetnek abban, hogy az egyedül töltött ünnepek pozitív élményekkel teljenek és az érzelmi jólét megmaradjon. Az ünnepek ideje lehetőséget nyújt a személyes növekedésre és az önmagunkkal való mélyebb kapcsolat kiépítésére, ami hosszú távon pozitív hatással lehet az életünkre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában