boon.hu video

2023.10.04. 17:17

Gyerekek nyerhettek bepillantást az állatorvosi munkába (képek, videó)

Az állatok világnapja alkalmából fogadtak gyermekcsoportokat a Miskolci Állatkórházban.

Detzky Anna

Dr. Pál Petra állatorvos a gyerekek gyűrűjében

Fotó: Bujdos Tibor

Október 4-e az állatok világnapja, ami egyben Assisi Szent Ferenc halálának az évfordulója is, aki az állatok védőszentje. A ferences szerzetesrend alapítója a hagyomány szerint értett az állatok nyelvén és még a vadállatok is megszelídültek a jelenlétében. A Miskolci Állatkórház ezen a napon, délelőtt minden évben megnyitja a kapuit kisiskolás gyermekcsoportok előtt. 

Most a miskolci Avalon International School második osztályosai érkeztek. Idén is nyilvános állatorvosi vizsgálatokkal és érdekes röntgenfelvételek bemutatásával készült számukra dr. Pál Petra kamarai specialista, kórházi állatorvos. Akácka, a hét hónapos labrador és egy pici, még nevenincs, egy hónapos, de máris gyönyörű szürke kandúrka érkezett, az állatorvosok háziállatai. Mindketten hősiesen tűrték a bemutatót és a gyermekkezek simogatását.

Érzékenyítés, kedvcsináló

– Október 4-e, az állatok világnapja. Állatkórházunk több mint harminc éves működése során, több mint tízéves hagyományként tekint erre a napra – nyilatkozta kollégánknak dr. Puskás Gábor, a kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvosa, a Miskolci Állatkórház praxisvezetője. 

– Nálunk ez egy több napos rendezvény, ahová egymás után érkeznek a gyermekcsoportok. Ezt az eseményt mindig megragadjuk arra, hogy a kis gyermekeknek, óvodásoknak, iskolásoknak is bemutató napot tartsunk. Ennek keretében a bemutató vizsgálatokon, diagnosztikán kívül, néha még a műtőbe is benézhetnek az érdeklődők. Óvodások esetében pedig az orvosi ruhába való beöltözés, az állatos színezők és állatokkal való játék a fő műsorszám. Ezenkívül külső helyszíneken is tartunk foglalkozásokat. Azért tartjuk ezt nagyon fontosnak, mert azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon még van bőven fejlődésre való lehetőség a kulturált és felelős állattartás témakörében. Minél korábban kezdjük ezt a felvilágosító, oktatói munkát, annál hatékonyabban tudunk lenni és annál felelősebb felnőtt állattartókat tudunk nevelni. 

– Mindemellett egész évben szoktunk fogadni gimnazistákat és egyetemistákat is, akiket már a konkrét munkába is bevonunk. Az állatorvosi szakma ma nagyon népszerű Magyarországon. A legutóbbi felvételin is, ha jól tudom nyolcszoros túljelentkezés volt az Állatorvostudományi Egyetemen. A diákok körében az a jellemző, hogy inkább a nők választják ezt a hivatást, akik kevésbé anyagi, mint inkább érzelmi szempontok miatt döntenek így. Az állatok szeretete és az irántuk érzett empátia vonzza őket erre a pályára. A hallgatók körében kilencven százalékos a nők aránya, de ez a tendencia nemcsak hazánkra jellemző, hanem világ viszonylatban is tetten érhető – tette hozzá dr. Puskás Gábor.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában