Hagyományok

2023.09.25. 11:16

Három napon keresztül ünnepelték Szent Vencelt (fotók)

Pénteken egy jótékonysági koncerttel, a római katolikus templomban kezdődött az a három napot átölelő programsorozat Európa mértani közepén - Tállyán, ami vasárnap fejeződött be ugyancsak a már említett templomban.

Serfőző László

Szüreti vígasság Európa mértani közepén

Fotó: Serfőző László

Szombaton Bánné dr. Gál Boglárka a B.-A.-Z. Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Serfőző Szabolcs tállyai polgármester köszöntötte a megjelenteket a Promenádban, kitérve az esemény, tovább a hagyományőrzés fontosságára. Ugyan a programot jó néhány év kihagyásával tavaly is megtartották kisebb mértékben, ám a szüreti felvonulás akkor elmaradt. Most nem. Teljessé vált a szüreti hagyományok felelevenítése, az felvonulók érintették a főút szinte teljes hosszát, a lakosságot kora reggel fúvósok játéka ébresztette. Közben főzőverseny kezdődött a Promenádban, a színpadon népi együttesek szórakoztatták a nagyérdeműt, volt íjászbemutató, tartottak falu olimpiát, kézművesek serénykedtek, késő délután Csík János és a Mezzo adott koncertet, a szombatot DJ Graffy & Cruise zárta.

Vasárnap délben a szőlővesszőkkel és szőlőfürtökkel díszített római katolikus templomban Szent Vencelnek a szüretelők védőszentjének ajánlották a szentmisét. A Franz Anton Maulbertsch által alkotott hatalmas, „Szent Vencel szüretel” című olajképet magába foglaló mellékoltár előtt megszentelték, megáldották a helyi boros gazdák palackjait, a hívek jó termésért könyörögtek a felújításra váró templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában