Takarékosság

2023.09.25. 13:00

Egyre népszerűbbek a használt cuccok

Saját környezetünkben is tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a jó minőségű használt cikkek iránt.

Pap Gyula

Lerhet hazsnált is, ha olcsóbb

Például az Auchan áruház használtruha akciója vagy a turkálók növekvő száma, népszerűsége is igazolja a trendet. Ez az anyagi lehetőségek korlátai mellett kétségtelenül hordoz egy környezettudatos attitűdöt – ne dobjuk ki ami még jól használható. A telefonok esetében – bár akad divatmánia - de legújabb szériás okostelefonok helyett egyre nagyobb az érdeklődés a használt, de jó állapotban lévő, értékálló mobilok iránt. Az Euronics éppen ezért úgy döntött, belép a használt telefonok piacára: a webshopon már most megrendelhetőek a legújabb modellekhez képest kedvezőbb áron elérhető készülékek. Az első készletet a kifejezetten időtálló iPhone modellekből állította össze a cég.

Fenntarthatóság jegyében

A kezdeményezés hátterében az áll, hogy az utóbbi években a cég tapasztalatai szerint a vásárlók tudatosabbak a mobilvásárlás terén: ritkábban cserélik le készülékeiket, az emelkedő árak miatt pedig kevésbé keresik az adott évben frissen kiadott, legújabb modelleket. Ezekben a vásárlói döntésekben az egyre fontosabbá váló fenntarthatóság is vezérli őket. A használt okostelefonok tehát azoknak jelenthetnek jó alternatívát, akik kedvező áron, ugyanakkor garantáltan megbízható forrásból szeretnének megfelelően bevizsgált, időtálló és jó állapotban lévő készüléket vásárolni. 

Az azonos szériájú új okostelefonokhoz képest a használt modelleket akár 30-40 százalékkal alacsonyabb áron rendelhetik meg a vásárlók a vállalat webshopjáról. A telefonok állapotát az erre szakosodott beszállító partner ellenőrzi, szükség esetén javítja, tisztítja a készülékeket, és a külső és belső jellemzői alapján több kategóriába sorolja azokat. A legmagasabb kategóriájú, azaz esztétikailag és hardveres szempontból is a legjobb állapotban lévő mobilokat veszik át, és kínálja eladásra a webshopon. A kereskedő a használt mobiltelefonokra is vállal szavatosságot, ami azokra a hibákra terjed ki, amelyek feltehetően már az áru átadásakor fennálltak, és a vásárlás időpontjától számítva egy éven belül jelentkeznek.

Növekvő érdeklődés

A belvárosi használt mobiltelefon kereskedők is megerősítik, évről-évre nő a kereslet a jó állapotú, esetenként magasabb szolgáltatási színvonalú készülékek iránt. Erika nem hisz a használt cikk forradalmában. Ki tudja ki hordta, milyen rejtett hibája lehet, inkább kevesebb újat veszek – fejti ki véleményét. Egyszer már volt rossz tapasztalata akciós háztartási eszközzel – innen is ered hozzáállása.

Endre pont az ellenkezője, az autótól kezdve a mobiltelefonig mindenben keresi a megbízható használt cikket. - Ha csak azt vesszük, hogy az új autó vásárlásával azonnal buktuk minimum az ár 10 százalékát – hiszen csak olcsóbban tudjuk eladni - érthető a számolgatás. Természetesen aki nem rendelkezik egy minimális szakismerettel jól bevásárolhat a használt piacon, de neki például a műszaki végzettség mellett külön baráti, „szakértői” hálózata van akiknek igénybe vesz a segítségét egy-egy komolyabb vásárlásnál. 

- Na jó, a turkálóban magam is el tudom dönteni, hogy hamisítvány-e a „márkás” cucc – jegyzi meg nevetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában