Eszem-iszom

2023.07.27. 16:00

A hagyományos derelye kerül terítékre

Gőzerővel készülnek a hegyháti faluban a hétvégi Derelye Fesztiválra.

Marosréti Ervin

A derelyét ünneplik szombaton Csernelyben 

Fotó: Marosréti Ervin

Az előttünk álló hétvégén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Derelye Fesztivált Csernelyben. A hegyháti falura jellemző ételt folyamatosan népszerűsítik az egyesület tagjai, de a legnagyobb ünnepnek mindig a hazai rendezvény számít. Éppen ezért az elmúlt időszakban már gőzerővel készültek, hiszen szombaton több száz látogató érkezik Csernely központjába.

Jönnek az elszármazottak

– Ezen a napon tartjuk a CSET-et is, vagyis a Csernelyből Elszármazottak Találkozóját – árulta el Csorbáné Galambosi Erzsébet, a derelyés egyesület vezetője. – A visszajelzések alapján erre a programra kétszáz vendég érkezése várható, akik a szülőfalujukból nem távozhatnak üres hassal. Éppen ezért négy üstben készítünk gulyást, a krumplitöltelékes derelye alapanyagát pedig negyven kiló liszt adja. Sokan leszünk, de bízunk benne, hogy jut majd mindenkinek.

Bemutatják a könyvet

A 11. Derelye Fesztivál érdekességét adja az a könyv, amelynek a megjelenését az eseményre időzítették. A Szakácskönyv Másképp elnevezésű nyolcvan oldalas kiadványban nem csupán csernelyi és környékbeli receptek találhatóak meg, hanem történetek és fotók, amelynek segítségével az olvasó jobban megismeri a települést. A kiadást pályázati forrásból valósították meg, a kötetből ezer példány készült.

– Örömünkre szolgál, hogy ezúttal ez abaújszántóiak is elfogadták a meghívásunkat, Bükkábrányban egymás mellett volt a standunk és nagyon jó barátságot kötöttünk. Ezt pedig folytatjuk hétvégén Csernelybe, mert a visszajelzések alapján ők is szép létszámban érkeznek hozzánk.

Közös ebéd

A gyülekező és regisztráció után a Derelye Fesztivál ünnepélyes megnyitóját tartják déli 12 órától. Ezután bemutatják a Derelyés könyvet, a közös ebédet követően pedig színpadi programok következnek. Fellép többek között a Vadvirág Népdalkör, a Dance Square Sportegyesület latin tánc csapata, a domaházi hagyományőrzők és az Ózdi Néptánc Egyesület is. A tombolasorsolás után az est sztárvendége 18 órától Sihell Ferry lesz Csernelyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában