Különleges kis madár

2023.02.22. 18:00

Festékhiányos cinege a miskolci Egyetemvárosban

Egy különleges kis madár talált otthonra a Miskolci Egyetemen.

Hegyi Erika

A különleges madárról készült kép

Fotó: dr. Varga Attila Károly

A megszokottól eltérő színezetű széncinegét kapott lencsevégre a Miskolci Egyetemen dr. Varga Attila Károly, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyetemi docense.

Mint írta, a Gépészmérnöki és Informatikai Karon oktatott képfeldolgozás című kurzusa gyakorlati óráihoz évek óta készít saját fotókat az intézmény parkjában. Télen leginkább az Egyetemváros számos pontján elhelyezett madáretetők környékén. A madarak fotózása közben tűnt fel neki egy olyan szén­cinege, amely tollazatának számos része festékhiányos, világosabb a megszokottnál. A fekete például teljes mértékben hiányzik, helyette barna szín figyelhető meg, a kis madár tollazatában ez a legsötétebb szín. A ritkaságszámba menő széncinegéről videófelvételt is sikerült készítenie, amelyet feltöltött a népszerű videómegosztóra. – A kis madár egyébként pillanatok alatt hozzászokott a jelenlétemhez, rendkívül barátságos, kevésbé félénk, mint a társai. A fajtársak részéről kiközösítés jele egyáltalán nem tapasztalható, egyenrangú tagként tekintenek rá. Talán nem véletlen, hogy ez az egyedi színezetű széncinege a Miskolci Egyetem parkját választotta lakhelyéül, hiszen az intézmény többször is elnyerte az „Ország Legszebb Campusa” címet – fogalmazott dr. Varga Attila Károly. 

Otthonos madárház 

Bizonyára emlékeznek még olvasóink, hogy tavaly is írtunk az egyetem madarairól és madáretetőről. Akkor az volt a szenzáció, hogy a Gépészmérnöki és Informatikai Kar iparitermék- és formatervező-hallgatói, valamint dr. Varga Attila Károly olyan madáretetőt készítettek, ami egy barátságos, emberi otthon kicsinyített mása. A nem mindennapi megoldás olyan nagy figyelmet kapott, hogy még a National Geographic oldalára is felkerült. Az egyetemi oktató elmesélte, az építmény közös munkával, de a felesége ötlete alapján született, hiszen otthon is nagy hangsúlyt fektetnek a madarak etetésére. 

– A hallgatók részt vettek a tervezésben, én pedig megépítettem az otthonos etetőt. A célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a madarak téli etetésére, védelmére, tágabb értelemben a környezet- és természetvédelemre. Kicsi bútorokat készítettem, és olyan tárgyakat, amelyek barátságossá teszik az apró szobácskát. Kiderült, a madarak nagyon szeretik – mesélte akkor dr. Varga Attila Károly.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában