Az állatorvos válaszol

2023.01.15. 13:30

Ez tehetjük, ha bepisil a kutyus

A szobatisztaság elvesztése mögött számos egyéb tünetet nem adó ok állhat.

ÉM

Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy az eddig szobatiszta kutyám  arra szokott rá, hogy az ágyba pisil minden egyes nap úgy, hogy egyébként naponta többször is kimegy a kertbe elvégezni a dolgát. Bejön a házba, és megy az ágyra pisilni. Betegségre utaló viselkedése nincs. Négyéves mopsz kutyáról van szó. Szeretnék kérni egy kis segítséget, hogy mi lehet a gond, esetleg hogyan tudnám visszaszoktatni arra, hogy kizárólag odakint végezze a dolgát – panaszolja olvasónk.

Fertőzéssel járhat 

Kutyák esetében a szobatisztaság elvesztése mögött számos ok állhat, ezért az állatorvosi vizsgálat mindenképpen javasolt ilyenkor – mondta el dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa. 

Leggyakrabban bakteriális fertőzés vagy húgyúti kristályok/kövek képződése fordul elő, melyet az állatorvos vizelet-mintavétellel, mikroszkópos vizsgálattal és baktériumtenyésztéssel tud diagnosztizálni. A vizsgálat alapján felmerülő nagyobb köveket szükség esetén röntgennel vagy ultrahanggal lehet igazolni. Nagy méretű kövek előfordulása esetén műtéti ellátásra is szükség lehet. A mintaküldést követően bakteriális húgyúti fertőzésre az állatorvos az eredmény alapján antibiotikumot választ a kutyusnak, amelyet a megadott ideig szednie kell. Amennyiben húgyúti kristályokat mutat a labor, a kristályok típusa alapján szigorú diétára lehet szükség. Ezenfelül idős állatoknál kan kutyusok esetében prosztataprobléma, nőstényeknél időskori inkontinencia, méhgyulladás, mindkét nemnél akár daganatos elváltozások, cukorbetegség, veseelégtelenség vagy szívprobléma is állhat a szobatisztaság elvesztésének hátterében, ezért fontos a rendszeres geriátriai kontroll. A felsorolt problémák mindegyike okozhat enyhe tüneteket, nem feltétlenül jár súlyosabb húgyúti panasszal (véres vizelet, fájdalom a hasban, láz).

Viselkedési probléma is lehet 

Amennyiben az állatorvosi látogatás során a lehetséges egészségügyi okokat kizártuk, viselkedésbeli problémákon kell gondolkodnunk. Gyakran beszélhetünk stressz okozta bevizelésről, amely sokszor valóban költözéskor, új családtag érkezésekor fordul elő, de egyes esetekben egész „távoli” okokat kell keresnünk. Némely kutyák a séták során megszaglászott tüzelő nőstények vizeletétől vagy a kutyafuttatóba érkező dominánsabb új kutya jelenlététől is izgatottá válhatnak. Hasonló tüneteket válthat ki a gazdi időbeosztásának változása vagy a hosszabb együtt töltött idő utáni szeparációs szorongás, ezért ilyen esetekben érdemes a hozzáértő kutyatrénert felkeresni. A kutyakiképző személyre és kutyára szabottan ellátja tanácsokkal és trükkökkel a gazdit, amelyeket otthon rendszeresen gyakorolni kell – fejtette ki.

Várjuk leveleiket! 

Tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa válaszolnak olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában