Elvárásnak érzik

2022.12.25. 17:00

A kötelező „családi szelfik” mindig bizonytalanságról árulkodnak

Az utóbbi években a család nagyobb társadalmi igénnyé alakult, amelynek mindenki igyekszik megfelelni, akár feltöltött fotókkal is.

ÉM

Forrás: Shutterstock

A nagyobb ünnepeknek, amilyen a karácsony is, vannak olyan jellemzőik, amelyek a családdal, valamint a tágabb kultúrával való azonosulási folyamatokra irányítják a figyelmünket. A karácsony esetében négy ilyen jellegzetességről beszélhetünk. Az első, hogy az ünnep alapvető kulturális ideákat és értékeket hordoz a családi kapcsolatokra és a kulturális azonosságtudatra vonatkozóan. Viszont mivel a karácsony jelképrendszere ellentmondásos, a családtagoknak állást kell foglalniuk, hogy számukra mit is jelent a karácsony. A családi karácsonynak eredetileg mindig egy intim elemnek kellene lennie az életben, azonban egyre többen éreznek késztetést arra, hogy az ünnep pillanatait megosszák a világgal.

Mindent meg szeretnénk mutatni

A közösségi média platformokat, ilyenkor elözönlik a családi képek, amelyek egy látszólagosan felépített boldogságra alapulnak a szakértők szerint. Többen szinte rögösen ragaszkodnak a „családi szelfi” megosztására, még olyanok is, akik szinte sosem posztolnak képeket a közösségi platformokra. A családi karácsonyi fotók már egy iparággá nőtték ki magukat. 

„Ezek nem hiteles képek, hanem inkább arról szólnak, hogy a családunk ebben a társadalomban igenis jelesen képviseli a család adta bizalmat” – véli Pócsi Orsolya. Azt is elmondta: Az utóbbi években a család nagyobb társadalmi igénnyé alakult, amelynek mindenki igyekszik megfelelni. „Egyfajta visszajelzést várnak ezekkel a képekkel, amelyeket szeretnének elhinni, azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezek a képek sosem adják vissza a valóságot” – húzta alá a klinikai szakpszichológus.

Kapcsolódó: Így ünnepelnek karácsonykor a hazai sztárok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában