Autóteszt

2022.10.01. 15:00

Halkan suhan – Renault Arkana TCe 140 EDC mHybrid teszt

A formája rendkívül vonzó. Emellett pedig ugyancsak hatalmas előnye a halk közlekedés. Két tényező, ami könnyen meggyőzheti az embert a kompakt SUV-kupéval kapcsolatban. A típusra és a márkára is komoly feladat hárulhat az átalakulóban lévő fogyasztási palettán.

Marosréti Ervin

Fotó: STEFLER BALAZS

Szinte repül az idő, hiszen az Arkana megjelenése óta a Renault hazai kínálatában már a Talisman, a Scenic és az Espace sem konfigurálható. Értelemszerűen tehát kevesebb modellnek kell lefedni a vásárlói igényeket, ennek okán a csábos külsővel fellépő Arkanára is kulcsszerep hárul – ezt támasztja alá, hogy a márka családi autóként is számít rá.

Kényelmes utazás

Az új típus a Renault kompaktjaihoz hasonlóan a CMF-B padlólemezre épül, jellege pedig kísértetiesen hasonlít a már nem kapható Scenic és Espace egyterűek emelt hasmagasságú, de magas padlószintű megoldásához. Ebből adódóan beszálláskor kissé össze kell hajtogatni magát a felnőtteknek, odabent azonban úgy is kényelmes az utazás, hogy a SUV recept dacára nem „széken”, hanem a padlóhoz közeli ülésen foglalunk helyet, nyújtott lábakkal. A dizájn ismerős, érthető részletekkel és műszaki megoldásokkal, de az élére állított kijelző továbbra is utólagos hatást kelt. Hátul a lejtős tetőív ellenére megfelelő a térkínálat, nincs bezártságérzet, a középső férőhely persze itt is csak jelképes.

Hosszú távon

Az Arkanát a szokásos tesztprogram helyett hosszútávú utazással igyekeztünk feltérképezni. Egy kb. 1200 kilométeres németországi túra, 2 felnőtt, 2 gyerek (7 és 2 éves), plusz néhány nap szükséges holmijai töltötték meg az utas- és poggyászteret. A mintegy 80%-ban autópályás használat során külön dicséretet érdemelt a csekély zajszint, ami gyerekekkel együtt utazva nagymértékben növeli a komfortérzetet Finom klímázással temperálva hatékonyan mozgatható a kabin levegője, ötletesek és jól használhatók a különféle tárolók, rekeszek (pl. csomagtér padlófiók, anyósülés-lábtérháló).

Az 1,3-as turbómotor gyengébbik verziója szinte észrevétlen partner a tempomatos autózáshoz, a 140 lóerő abszolút elegendő a normál körülmélnyek közötti haladáshoz. Sztrádán szerencsére nincs sok dolga a 7 fokozatú, duplakuplungos EDC sebességváltónak, de talán jobb is így, mert például városban, vagy éppen hegyes-völgyes szakaszokon kissé lassan, bizonytalankodva kapcsolgat. Nem rángat és nincsenek éles nyomatéklépcsők sem, sokkal inkább hezitál, magyarán jól áll neki az autópálya… A 7,4 literes fogyasztás a kb. kétharmados terheltség és a tempó függvényében bőven elfogadható, s bár messze van a gyár által megadott értéktől, gyakoribb országúti használattal biztosan megközelíthető a 6,0 liter/ 100 km körüli átlag.

Divatos szegmensben küzd a vásárlók kegyeiért az Arkana, amely a nem prémium gyártók termékei közül az úttörő SUV-kupé. Kisgyerekekkel még jól játssza a családi autó szerepét, de sokkal inkább 2 felnőtt autója.

TETSZETT

• dizájn

• halk utastér

• fizikai gombok

NEM TETSZETT

• vételár

• nincs dízelmotor

• EDC váltó programozása

ÖSSZEGZÉS

Arkana TCe 140 EDC mHybrid

Összlökettérfogat: 1333 cm3

Hengerek/szelepek: S4/16 turbó (12V lágy hibrid)

Max. teljesítmény: 103 kW (140 LE) 4500/perc

Max. forgatónyomaték: 260 Nm 1750/perc

Hossz./szél./mag.: 4568/1821/1576 mm

Tengelytáv: 2720 mm

Nyomtáv elöl/hátul: 1584/1584 mm

Fordulókör: 11,2 m

Saját tömeg: 1336 kg

Csomagtér: 513-1291 l

Üzemanyagtank: 50 l

Gyorsulás 0-100 km/h: 9,8 s

Max. sebesség: 205 km/h

Átlagfogyasztás: 5,7 l/100 km

Tesztfogyasztás: 7,4 l/100 km

CO2-kibocsátás: 130 g/km

A modell alapára (2021.08.): 9 299 000 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában