Időjárási anomáliák

2022.07.10. 14:00

Valóban többet fúj a szél, mint tíz éve?

Személyes tapasztalat, mely több irányból megerősítést nyert, hogy az idei évben a csapadékszegény időjárás mellett - ám lehet ezzel is összefüggésben - sokszor zavaró volt a folyamatosan fújó szél, mely nem csak szárító hatást fejtett ki, hanem például biciklizés közben erősen megnehezítette az előrehaladást.

ÉM

Shutterstock/illusztráció

A kérdésre, hogy mi a szél elmondhatjuk, hogy mint a Naprendszer több bolygóját, a Földet is egy gázréteg veszi körül. A Föld légköre főleg nitrogénből és oxigénből áll. Az egyes gázmolekulák folyamatosan mozognak különböző sebességgel, különböző irányokba. Együtt szorosan kapcsolódnak a Földhöz, a gravitációs erő hatására. A szél nem más, mint a légköri gázok nagy molekulatömegének egy irányba történő mozgatása. Az ilyen molekulák, amelyek szinkronban mozognak, sípolni tudnak, fújnak egy magas épület körül, és letéphetik a sapkákat a járókelőktől, de ha a molekulák néhány kilométer szélességben mozognak, akkor egy ilyen szél az egész bolygó körül repülhet - írja le a nationalgreenhighway.org.

Beltéri helyiségekben, ahol a levegő alig mozog, elfelejthetjük létezését, de ha kinyújtjuk a kezünket egy mozgó autó ablakon, világossá válik, hogy a levegő létezik, és bár láthatatlan, kézzel fogható nyomást gyakorol. Valójában folyamatosan megtapasztaljuk a levegő nyomását, amely súlytalannak tűnik, valójában a Föld teljes légköre nem kevesebb, mint négy kvadrillió tonna.

Nincs kiugró adat

A bevezetőben felvetett megfigyeléssel kapcsolatban Fehér Balázs az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző Osztály munkatársa elmondta: „A szelesebb időre nincsenek kirívó mérési adataink. A lokálisan előforduló, zivatarokhoz kapcsolódó széllökések nem voltak kiugróak. A szupercellákat kísérő 90-100 km/h-s szelek soknak tűnnek, de igazából minden "normális" szupercella kitermel ilyen szeleket, legfeljebb nem méri be műszerünk. A másik eset a nagytérségű szeles helyzet, amikor több megyényi területen, napokon keresztül fúj erős szél. Ezzel kapcsolatban is azt tudjuk mondani, hogy semmi különlegeset nem tapasztaltunk. Időszakosan előfordul, hogy erős vagy viharos a szél, de ezen helyzetek gyakorisága nem több, mint máskor - fejtette ki a szakember”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában