Birdo

2022.06.26. 19:00

Új bemutatkozási lehetőség madárfotósoknak

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult.

ÉM

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

A Birdo – Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A Birdo elindítói a madárfotókkal nem csak a természet szépségét és gazdagságát kívánják bemutatni. Szerintük a fotók jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy képbe kerüljön a természetvédelem is. Kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni. A természetvédelem fontosságát hangsúlyozandó a kiírók külön kategóriát hirdettek, a Dokumentum – fotósorozatot. Ebben olyan fotókat várnak, amelyeknél az esztétikai értéken túl a fókuszban egy madárfaj vagy élőhelye megmentéséért végzett szakmai munka vagy civil erőfeszítés bemutatása áll. Hisznek abban, hogy a fényképek oktatnak és cselekvésre ösztönöznek közvetlen környezetünk, valamint bolygónk védelme érdekében. A Birdo – Az év madárfotósa pályázat többfordulós. Fotót csak a pályázati időszak alatt, 2022. június 1. és 2022. július 31. között lehet beküldeni, előzetes regisztráció után. Ezt követi a zsűri kétkörös értékelése, majd szeptemberben a második fordulóba jutott fotók számára közönségszavazást tartanak.

A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhetnek, nevezési díj nélkül. A pályázat sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. Az összesített győztes az Év Madárfotósa címet és a fődíjat is hazaviheti. A 18 évesnél fiatalabb fotósok az Év Ifjú Madárfotósa címért és a vele járó fődíjért pályázhatnak. Az értékes díjak mellett a Birdo – Az év madárfotósa 2022 pályázat publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak. 

A pályázat értékelését héttagú zsűri végzi, elnöke Imre Tamás Nikon-nagykövet, természetfotós. Mellette fotósok, ornitológus és madárillusztrátor is tagja a testületnek.

A kiírás részletes feltételei a pályázat weboldalán olvashatóak: birdo-azevmadarfotosa.hu.

A borítóképen: Érdemes lencsevégre kapni őket. Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában