Fotózás

2022.02.22. 12:00

Másként látni a világot

Egy teljes termet megtöltött fotóival a Zempléni Múzeumban a fiatal szerencsi könyvtáros.

Balogh Csilla

Forrás: Olvasónk küldte

Nincs, aki ne ismerné Szerencsen Kazsik Mariannát. A Bocskai István Gimnáziumban érettségizett, azóta dolgozik a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár könyvtárosaként, diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem informatika–könyvtár szakán szerezte. Rajong a könyvekért, a művészetekért.

 

A kultúra vonzásában 

 

 

– Ma is őrzöm nagyapám éppen 100 éves, Amerikában vásárolt Kodak fényképezőgépét és az általa készített fotókat. Valahonnan innen indult – a létezésemet jóval megelőzve – rajongásom a könyvek és a fotózás iránt, de ez a felismerés még nagyon sokáig váratott magára – mesélte a kezdetekről Kazsik Marianna. 

 

 

– Aztán arra emlékszem, hogy gyermekkoromban rengeteget rajzoltam, majd sokáig kergettem megvalósulatlan álmokat, míg végül a könyvtárban kötöttem ki, de ez sem a véletlen műve, hiszen a nagyapám is sokat olvasó és könyvszerető ember volt – tette hozzá, és azt is megosztotta velünk, hogy a könyvre azért tekint nagy csodálattal, mert mások gondolatai tükröződnek vissza a papírlapokon, ezenkívül művészi termék is, amely nemcsak szellemileg gazdagít, hanem szépségével, küllemével, fizikai mivoltával esztétikai élményt is nyújt. 

 

 

– Belső késztetés volt, ösztönszerű cselekedet. 2008- ban az első digitális kattintásaim után már éreztem, hogy kiragadni az időből a pillanatot semmihez sem fogható érzés. Ebből aztán nem múló szenvedély lett – elevenítette fel a kezdeteket. 

 

 

– A kép alkotása, a mit és hogyan, a kreatív énünknek végtelen szabadságot ad és teremtő erővel ruház fel. Létrehozni valamit a semmiből a legnagyszerűbb dolog, mert egyszerre inspirál, motivál és feltölt. Szeretek elmerülni az elém táruló látványban, kísérletezni a természetes fényhatásokkal, ilyenkor magával ragad a kép alkotásának folyamata, és valóban megszűnik a tér és az idő érzékelése – magyarázta. Végül hozzáfűzte: – A fényképezéssel megtanultam másként látni, s ha sikerül megragadni a valóság apró szeletkéjét, ami másokra is jó hatással van, akkor valami jó dolog született.

 

(A borítóképen: Kazsik Marianna belső késztetésre kezdett fotózni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában