Állatgondozás

2022.01.16. 14:00

Kedvencünk megsérült szemét azonnal kezelni kell

Veszélyes lehet, ha a gazdik otthon próbálják kiszedni, ha valami belement kisállatuk szemébe.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A rendszeresen sétáltatott kedvencek érzékszervei nagyon ki vannak téve a sérüléseknek, hiszen a földhöz és a növényzethez közelebb mozognak. Olvasónk kérdezte állatorvos szakértőnket azzal kapcsolatban, hogy mi válthatta ki, hogy kutyája gyakran hunyorog, és dörzsöli a szemét.

 

– Kutyusoknál gyakran előfordul a szemet és környékét érintő idegen testek jelenléte. Mivel a legtöbb esetben ezek komoly fájdalmat okoznak, az állatok hunyorognak, vagy egyáltalán nem is nyitják ki a szemüket. Kerülik a fényt, esetleg dörzsölik a szemkörnyéket, sírhatnak, és néha nem esznek – fejtette ki dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos.

 

– A probléma súlyossága attól függ, hogy az idegen test micsoda, és hová fúródott be. A leggyakoribb talán a harmadik szemhéj mögé került toklász, ami egy-két napon belül nagy kiterjedésű, fájdalmas szaruhártyafekélyt okoz. Amennyiben nem távolítjuk el, akár még a szemgolyó kilyukadását is okozhatja. Veszélyesek lehetnek a bokrok tüskéi is, amik gyakran sajnos a szaruhártyába fúródva közvetlenül veszélyeztetik a szemgolyót. Meglepő, de szemférgek is idegen testként viselkednek. Ezeket a gyümölcslégy a táplálkozási folyamata során lárvaállapotban juttatja a kötőhártyára, és hosszú távon komoly irritációt tudnak okozni.

 

– Otthon ne próbálják meg az idegen testet eltávolítani akkor sem, ha látják, mert szabad szemmel nem biztos, hogy meg lehet ítélni, hogy a kötőhártyába vagy a szemgolyóba fúródott-e. Ha felületesen a kötőhártyába fúródott egy növényi rész, azt a legtöbb esetben helyi érzéstelenítő cseppek használata mellett csipesszel ki lehet szedni. Azonban ha egy szembe fúródott tüskéről van szó, akkor annak eltávolítása csak altatásban, nagyító segítségével végzett műtéttel lehetséges – ismertette az állatorvos.

 

Várjuk leveleiket! Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

 

(A borítóképen: A szem nagyon érzékeny terület)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában