Állatmentés

2022.01.13. 20:00

Janka mentette meg az egerészölyvet

A bajba került madarat a kislány a kocsiból vette észre, kérte az édesanyját, hogy azonnal álljon meg.

Hegyi Erika

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

A 11 éves Janka mentett meg még decemberben egy szögesdrótra felakadt egerészölyvet. A madár a Mályi Madármentő Állomásra került, ahol meggyógyult, és a napokban visszakapta szabadságát.

 

Útjára engedték

 

A mentés részleteit Janka édesanyja, Zilay-Rózsa Zita mesélte el az Észak-Magyarországnak.

 

– A felsőzsolcai iskolából mentünk haza Ongára, és útközben Janka észrevett egy kerítésre felakadt madarat. Kérte, hogy álljunk meg, én viszont azt tanácsoltam neki, hogy majd visszafelé, amikor edzésre megyünk. A kislányom azonban hajthatatlan volt, nem hagyott békén, így kénytelen voltam megállni a kocsival. Visszafordultunk, és amint megálltunk, Janka azonnal kiugrott a kocsiból, át a szántóföldön, mert az úttól körülbelül 80 méterre feküdt az a telephely, amelynek a szögesdrót kerítése foglyul ejtette a madarat. A kislányom kis segítséggel leszedte a kerítésről az ölyvet, majd felhívtam a Mályi Madármentő Állomást. A sérült madarat a Tiszai pályaudvaron adtuk át nekik – idézte föl a történteket az édesanya.

 

Hozzátette, bár a mentés délutánján már szürkület volt, de kislánya nagyon figyelmes, szemlélődő típusú gyerek, így vehette észre a bajba került ölyvet.

 

– Janka nagyon szereti az állatokat, a természetet, otthon is sok állatunk van. Húsvétra például naposcsibéket kért, melyekből mára tyúkok lettek – tette hozzá az édesanya.

 

Azt már Lehoczky Krisztiántól, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjétől tudtuk meg, hogy ölyvek ritkán, de baglyok annál gyakrabban akadnak fenn drótkerítésen. Ez főleg akkor történik meg, amikor nem kedvezőek a látási viszonyok, tehát párás, ködös időben. Az úgynevezett kemény tollú madarakkal, mint például a galambok, nem történik ilyesmi. Az ölyveknek és baglyoknak azonban a tolla pihekönnyű, szerteágazó, így ha beleakadnak valamibe, akkor onnan segítség nélkül nem tudnak szabadulni. A könnyű tollak egyébként a nesztelen repülést szolgálják.

 

– Az Onga határában mentett madárnak szerencsére nem tört el a csontja. Az alkarcsonthoz közeli izomcsoportja sérült meg. A szárnyait kellett szépen kiegyenesíteni, megtisztítani a szennyeződésektől, és várni, hogy a madár regenerálódjon. Nálunk annyit ehetett, amennyit csak akart, így megerősödve térhetett vissza a természetbe. A gyógyulását jelezte is nekünk, hiszen mindenáron szabadulni akart – mondta Lehoczky Krisztián, hozzátéve: Janka története példaértékű és motiváció lehet minden gyermek számára, hogy figyeljenek a környezetükben élő állatokra.

 

(A borítóképen: Zilay Janka és Lehoczky Krisztián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában