Életmód

2022.01.06. 12:00

31 nap a vegánság jegyében

A kihívás egy egészségesebbnek és fenntarthatóbbnak vélt étrend megismeréséről szól.

AB

Fotó: Shutterstock

Elérkezett az év első hónapja, ezzel együtt pedig egy kihívás – veganuár – keretein belüli lehetőség, hogy kipróbáljunk valami újat a táplálkozást illetően. Ez pedig nem más, mint a vegánság. 

 

A vegánizmus egy erőszakmentes életmód, amely az állatok bármilyen nemű kihasználása ellen foglal álláspontot, ami az étkezés mellett általában minden területen megmutatkozik követőjének életében. Akinek legfőbb célja, hogy megvédje az állatokat, a környezetet, és egészségesebb életmódot alakítson ki. A veganuár és az ezzel foglalkozó magyar és angol nyelvű internetes oldalak békésen, pozitívan és hatékonyan kívánják átadni a vegánizmust. Általuk a 31 nap alatt motivációs tartalmakkal, kizárólag növényi eredetű élelmiszerekből készült receptekkel, új, hasonló gondolkodású barátokkal, felelős szakemberek tanácsaival, ajánlásaival gazdagodhat a kihívás résztvevője. 

 

A hozzáértők szerint a növényi eredetű táplálkozás sokkal egészségesebb, mint az állati eredetű. A világ legnagyobb dietetikai szervezetei azt vallják, hogy a vegán életmóddal csökkenthető a leggyakoribb betegségek kockázata. Ezzel az étrenddel jelentősen kevesebb vízre, földterületre vagy egyéb erőforrásra van szükség, így megóvhatjuk a természeti kincseinket. A fenntarthatóság mellett fontos megemlíteni az etikusságot, hiszen az állati eredetű termékek fogyasztásának felhagyásával csökkenthető az állatkínzás is. Valamint ha az állatokkal szemben empatikusabbá válunk, közelebb kerülhetünk az emberi jogok megismeréséhez és a környezet védelméhez egyaránt. 

 

A 2014-ben útjára indított kihívásba bárki belevághat – mindenféle előképzettség vagy tapasztalat nélkül –, aki elég bátor ahhoz, hogy megismerjen és kitaposson egy új utat, szemléletet váltson. Magyarországon már 46 ezren váltak a veganuár résztvevőjévé.
 

(A borítóképen: A növényi eredetű táplálkozás egészségesebb, mint az állati)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában