Agrárturizmus

2021.12.17. 17:30

Új pályázat segíti a vidéki turizmust

A vidéki mezőgazdasági termelőknek új bevételi forrást teremthet egy most megnyílt turisztikai pályázat.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az „agrárturizmus” felé nyitást kínálja fel Tokaj-Hegyalja mezőgazdasági termelőinek is egy, a napokban megnyílt pályázat. A „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése” elnevezésű, 50 milliárd forint keretösszegű felhívás vissza nem térítendő támogatást nyújt agrárvállalkozások számára szálláshelyek létrehozására 11 turisztikai térségben, köztük a tokaji régióban. A támogatás összege legfeljebb 100 millió forint lehet, amelyből szálláshelyet lehet létesíteni, vagy a már meglévőt bővíteni és fejleszteni. A meghirdetésekor rendelkezésre álló keretösszegből várhatóan 800–1000 támogatott projekt kerülhet ki.

 

Új tevékenység

 

„A mezőgazdasággal foglalkozó termelők kiszolgáltatottak az időjárásnak és sok más körülménynek, amelyre nincsenek befolyással. Ez a pályázat most lehetőséget kínál számukra, hogy egy teljesen új tevékenységet tudjanak elindítani, ezzel kiszámíthatóbb bevételi forrás nyíljon meg számukra” – értékelte a december 8-tól 2022 áprilisáig, illetve a keret kimerüléséig tartó kiírást Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a lehetséges pályázók közül sokaknak van olyan tanyája vagy háza, ahol vendégházat lehet létesíteni. A jelentkezés azonban minden vállalkozás előtt nyitott, alapfeltétel azonban, hogy székhelye legalább egy évvel a pályázat benyújtása előtt is vidéken volt, bevételeinek pedig legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származott az előző üzleti évben.

 

Tokaj is kedvezményezett

 

A vidéki turizmust a mezőgazdaság felé megnyitó pályázat kiemelt régiói között szerepel Tokaj térsége is, ahol az agrártevékenységek közül a szőlőtermesztés a legjellemzőbb. Jelentős vonzereje van a borászatoknak, a jelenleg is zajló fejlesztési projektekben így kiemelt helyen szerepel a borturizmus. A szőlőültetvények közelében számos vendéglátóhely nyílt az utóbbi években Mádon, legutóbb Sárospatakon a Megyer-hegyi tengerszem mellett, ahol a feldolgozó tetején található bisztróból nagyszerű panoráma nyílik a vidékre.

 

A borturizmusra épülő szálláshelykínálat azonban minimális, de nem példa nélküli. Tavaly nyílt meg a Tokaji borvidék híres történelmi dűlőjében, a tolcsvai Kincsem-szőlőhegy tetején álló Kincsem Kastély. A 19. században báró Waldbott Frigyes és családja által eredetileg borháznak készült épületből egy különleges hangulatú, a legmodernebb technológiával felszerelt vendégházat alakítottak ki.

 

Kulturális misszió

 

Hegyalján sok szőlőterületen állnak még kisebb-nagyobb méretű feldolgozóházak, amiket ehhez hasonlóan érdemes lehet szálláshelyként átmenteni az utókornak. Az egykori borházak „újrahasznosítása” így nemcsak a térség idegenforgalmi kínálatát színesítheti, hanem egyfajta kultúrtörténeti misszió is lenne a beruházók részéről, amellyel tovább emelnék a borvidék adottságait, természeti és kulturális értékeit.

 

Bágyi Péter, a BOKIK idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke erre utalva az olaszországi Toscana borvidékét említi, ahol a szőlőfeldolgozó gazdaságok többnyire szálláshelyet is kínálnak az oda látogatóknak. Ha ez építészeti szempontból átgondoltan Hegyalján is megvalósítható, annak meglesz a varázsa a természethez közeli kisebb szálláshelyeket keresők számára.

 

A borhoz társított szálláshelyfejlesztés egy új lehetőség Tokaj turisztikai desztinációjában – mondta a szakember. Van ebben fantázia, és ha ezt valaki kreatívan fogja meg, biztos, hogy egyedi termékkel, egyedi hangulattal tudja majd magához csábítani a vendégeket.

 

(A borítóképen: Kiemelt helyen szerepel Tokaj térsége és a borturizmus (illusztráció))

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában