Szabadidő

2021.12.29. 16:00

Már ezer túra közül lehet válogatni

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Természetjáró Szövetség digitális útikönyve.

KD

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Négy éve indult a Magyar Természetjáró Szövetség kirándulóknak szánt térképes alapú „outdoor útikönyve”, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson nemcsak a gyalogtúrázók, hanem egy szélesebb közönség, az ország természeti és kulturális örökségét aktívan felfedezni vágyók számára – írta nemrégiben a Turista Magazin.

 

A körülbelül kétezer különféle látnivaló (természeti képződmények, kilátók, kilátópontok, kisvasutak, várak, kastélyok, múzeumok, sziklamászó helyek) és szálláshely ismertetőjét is tartalmazó katalógus okostelefonra optimalizált formában Természetjáró néven is elérhető mobilos applikációként.

 

A Természetjáró katalógusában rengeteg túraajánlatot is találhatnak az érdeklődők, ezeket térképes nyomvonalon részletes, a tájat útikönyvszerűen bemutató leírással és képgalériával látták el.

 

Télen is szabad levegőn

 

A telefonos applikáció olyan funkciókkal is rendelkezik, melyekkel felkészülten vághatnak neki a kirándulók a szabadnak: a választott területre vonatkozó időjárás-előrejelzésen túl magasságmérő, csúcskereső, iránytű, dőlésszögmérő és QR-kód-olvasó is be van építve, sőt olyan telefonos segélyhívó funkciót is tartalmaz az ingyenes alkalmazás, mely kijelzi az aktuális pozíciónkat is, ha ismeretlen területen kerülnénk bajba.

 

Nemrégiben új szintre lépett a termeszetjaro.hu szerkesztősége által folyamatosan bővített túrakínálat: országosan most már ezer túra közül lehet válogatni. A Turista Magazin adatai szerint ezek többsége – 674 darab – gyalogtúra, 90 teljesítménytúra, 122 kerékpártúra, 65 terepfutó útvonal és 26 vízitúra. Ezeken túl saját túrát is lehet szerkeszteni a beépített túratervező funkcióval. A rendszer kiemelt előnye, hogy ingyenes regisztrációval a számítógépen elmentett útvonalak a telefonos alkalmazásban is minden további nélkül megjelennek, így nem kell fájlformátumokkal bajlódni.

 

A Természetjáró Túrakönyveket is készítő portál szerkesztősége mindenkit arra buzdít, hogy télen is minél több időt a szabad levegőn töltsön, tegye a pihenést egészségesebbé a természetben való aktív kikapcsolódással.

 

(A borítóképen: Töltsünk minél több időt a szabad levegőn!)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában