Hallható Természetvédelem

2021.12.28. 08:30

Albumon a borsodi természet hangjai

A természet hangjait rögzítette egy albumon a WWF Magyarország, Borsodban is járt.

DA

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Harmincéves évfordulója alkalmából ingyenesen meghallgatható, egyedülállóan hazai természethangokat rögzítő, online albumot adott ki a WWF Magyarország, Csendülő – Hallható Természetvédelem címmel.

 

Ennek segítségével a nappalinkban hallgathatjuk zempléni juhászok nyájait, a lélegző falusi tájat, kétszáz éves magyar fák susogását, rejtőzködő madarak énekét, élővizek csobogását vagy akár szarvasbőgést. A kiadványt a két ünnep között egy újabb követi majd, ahol természetvédők beszélnek a felvételek helyszíneiről.

 

Elidőztek a Bükkben

 

– Korábbi partnerünk, az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) munkatársai vetették föl jubileumunk kapcsán, hogy szeretnének egy természethangokat tartalmazó albumot készíteni. Ehhez adtuk mi a magyar természetvédelem és szervezetünk szempontjából is jelentőségteljes helyszíneket – mondta Gigler Dóra, a WWF Magyarország környezeti nevelési szakértője.

 

– Két évvel ezelőtt kezdtük el a felvételeket rögzíteni tavasszal, és késő őszig dolgoztunk. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zempléni juhászoknál és a Bükk-fennsíkon forgattunk, ahol az „Együttélés a nagyragadozókkal” című hangfelvételt készítettük. Az összes helyszín közül a Bükkben töltöttük a legtöbb időt, három napot. Vadkempingeztünk, sokat kirándultunk, és folyamatosan vettük fel a hangokat. Bíztunk benne, hogy elcsípjük a farkasok vonítását is, de nem jártunk szerencsével. Helyette az erdő susogását örökítettük meg. Egy idén márciusban induló adománygyűjtő kampány segítségével tudtuk finanszírozni a teljes album megjelenését. A hanganyag a legnagyobb zenei megosztók oldalán található meg. A wwf.hu/ertekeldatermeszetet portál pedig segíti eligazodni, hogy mely hangok hol születtek. Hamarosan kijön az album audiokommentáros verziója is, amelyben a WWF Magyarország szakértői elmondják, hogy az adott helyszín miért különleges. Amellett, hogy a természethangokat munkához, elalváshoz, sportoláshoz használja valaki, a második részből még okosodhat is.

 

(A borítóképen: A szarvasbőgés hangjait is rögzítették)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában