Az állatorvos válaszol

2021.12.22. 19:00

Betegek lehetnek kedvenceink az ünnepi ebédtől

A cukros eleség káros ajándék kedvenceink számára, és az ünnepi ebédtől is betegek lehetnek.

DA

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Sok otthonban a kedvenc is családtag, és karácsonykor hajlamosak emberként bánni vele. Bár elsőre ez jól hangzik, de kutyánk, cicánk számára betegséget, mérgezést okozhat a temérdek csemege, amit mi az ünnepek alatt elfogyasztunk. Olvasóink érdeklődtek állatorvos szakértőnktől, hogy mire érdemes odafigyelniük négylábú barátjuk ünnepi etetése során. 

 

– A karácsonyi nagy eszem-iszom után a leggyakrabban gyomorrontással, túletetéssel, súlyosabb helyzetben hasnyálmirigy-gyulladással jelentkeznek négylábú betegeink a rendelőben. Volt olyan esetünk is, amikor egy kutyus annyi kocsonyacsontot evett, hogy műtéti úton kellett eltávolítani a gyomrából – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. 

 

– Az a legjobb, ha a megszokott menüt kapja az állat. Esetleg kedveskedhetünk neki valamilyen különleges konzervvel vagy alutasakos eleséggel. Ha mindenképpen a mi vacsoránkból akarunk neki adni, az legyen húsleves, illetve nem túl fűszeres és zsíros főtt vagy sült hús. Amit biztosan ne adjunk, az a nagyon zsíros étel és a csontos eleség. 

 

– A csokoládé, főleg az étcsokoládé és a xilitet vagy más néven nyírfacukrot is tartalmazó sütemény súlyos mérgezést okozhat kutyáknál, ami akár az állat életébe kerülhet. Fontos a vendégekkel is megértetni, hogy egy kis játék vagy simogatás, esetleg egy kis extra séta többet jelent kedvenceinknek, mintha nem nekik való finomságot adunk szeretetünk jeléül. 

 

Ha nyírfacukrot fogyasztott az állat, fél órán belül orvoshoz kell vinni.

Figyeljünk rá, nehogy olyasmit csenjen el, ami nem neki való | Forrás: Shutterstock

– Ártalmatlan gyomorrontás esetén a legjellemzőbb tünet a hányás, hasmenés, étvágytalanság, bágyadtság. A mérgezés tünetei az erős levertség, kóválygó járás, izomremegés, görcsök. Esetleg kedvencünk görcsös állapotba kerülhet, a kutyák súlyos májkárosodást szenvedhetnek. Ha rájöttünk, hogy négylábú barátunk ellopta a xilites bejglit, mielőbb állatorvoshoz kell fordulni. Amennyiben fél órán belül történt a dolog, érdemes meghánytatni. A vizsgálat során minden esetben vérvétel szükséges. Ezt követően infúziós kezelést alkalmazunk. Ehhez társul a támogató tüneti kezelés hányáscsillapítóval, gyomornyálkahártya-védővel, májvédővel, vitaminokkal, fájdalomcsillapítóval – sorolta az állatorvos. 

Várjuk leveleiket!

Tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában