betegség

2021.11.15. 18:00

Már nem halálos betegség a HIV

Szemléletváltást sürgetnek, hogy aki megkapja a diagnózist, minden fontos információ és segítség birtokában lehessen.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Retropajzs Egyesületet 2020 novemberében jegyezték be. Olyan alapító tagok hozták létre, akik látták, milyen nagy szükség van egy olyan civil szervezetre, amely a társadalom legkülönbözőbb szegmenseiből összetevődő, HIV-vel élők egyre növekvő táborának érdekképviseletét látja el. Céljuk a HIV-vel élők önszerveződésének elősegítése, önsegítő tevékenységének létrehozása. Ezek elérése érdekében ügyeletet szerveztek a budapesti Szent László Kórház HIV-vel élőket ellátó szakambulanciáján, ahol naponta sokan megfordulnak az érintettek közül. Személyes beszélgetés során felmérik az igényeket, és ezek figyelembevételével alakítják a tevékenységüket. Olyan kiadványokat kívánnak megjelentetni, amelyekben hasznos témaköröket érintenek. Ilyenek például a gyógyszerismertetők, az életviteli kérdések, a HIV-vel élő nők helyzete, gyermekvállalása és egyéb fontos információk.

Megrögzült előítélet

A HIV-vel élők életét megnehezítik, ellehetetlenítik a velük szembeni előítéletek, amelyek megrekedtek egy 20-30 évvel ezelőtti szinten. A konfliktusszituációk gyakori színterei lehetnek például a család, a baráti társaság, a munkahely, a lakóközösség és az egészségügy. Az egyesület munkatársai konkrét esetben mediátori szerepet vállalnak, hogy hiteles információk közvetítésével oldhassák a kialakult konfliktust. Kiemelten szeretnének foglalkozni a vidéken élők helyzetével, mely számos, a fővárosiaktól eltérő problémát vet fel. Ebben legtöbbet a vidéki aktivistáik segítenek. – A társadalomban a mai napig nem lett nagyobb az elfogadottságunk, és a velünk kapcsolatos előítéletek sem jó irányba mozdultak el – mondta az egyesület elnöke, aki maga is érintett a betegségben. Éva HIV-vel élő középiskolai tanár, két egészséges gyermek édesanyja. Gyógyszert szed mindennap, amely segíti őt abban, hogy teljes életet tudjon élni. Ezek a gyógyszerek már annyira korszerűek, hogy semmiben nem hátráltatják a hétköznapokat. Káros mellékhatásokkal, szövődményekkel sem kell számolni – tette hozzá Éva. Azonban a HIV-vírus sejtjeit „altatják”, kordában tartják, így nem törnek elő a betegség tünetei. A készítmény nem érhető el minden gyógyszertárban, kiváltképpen vidéki kistelepüléseken. Az egyesület önkéntesei ebben is változást szeretnének, hogy mindenki gond nélkül hozzájuthasson a gyógyszerhez.

A HIV-vel élők orvosi ellátása sem egyszerű. Hiszen mindössze három orvos van az egész országban, aki a megközelítőleg 4500 hazánkban élő beteget szakszerűen el tudja látni. A vidékieknek a fővárosba kell utazniuk emiatt. Az egyesület legfontosabb preventív feladatai közé sorolja a felvilágosítást, a tévhitek eloszlatását és a társadalom így elért érzékenyítésén keresztül a HIV-hez tapadt stigmák oldását – tudatta az elnök. Szeretnék elősegíteni – naprakész, hiteles ismeretek közvetítésével –, hogy megváltozzon a társadalom viszonyulása a HIVhez és a HIV-vel élőkhöz. Továbbá, hogy az AIDS betegség miatti halálesetek éves száma egy alá kerüljön. Ez a szám jelenleg tíz körül van Magyarországon, ami nagyon sok ahhoz képest, hogy például Németországban már az AIDS stádiumába sem kerül senki.

Az egyesület létezése óta eltelt egy évben elérték azt, hogy egyre többen megismerik a tevékenységüket, és sokan megkeresték őket az érintettek közül. Minden fórumon hirdetik a HIV-szűrés fontosságát, mert szeretnék bevésni a köztudatba, hogy a HIV-szűrés életeket menthet – mondta Éva. Hozzátette: fontos lenne, hogy a várandós kismamákat is szűrjék, ezt is beépíteni a mostani nőgyógyászati protokollba.

Hagyományos rendezvény az AIDS világnapja december 1-jén, a megemlékezés az AIDS áldozatairól minden év májusának harmadik vasárnapján és a HIV-vel élők karácsonya. Az egyesület honlapján, a retropajzs.hu-n, illetve e-mail-címén, valamint közösségi oldalán – retropajzsegyesulet néven – tájékozódhatnak az érdeklődők.

(A borítóképen: Forradalmi eredményeket értek el a HIV-vírus kutatásában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában